Még mindig fullasztó Kijev levegője a csernobili tűz miatt

Kijev, 2020. április 17. Súlyosan szennyezett Kijev levegője 2020. április 17-én. A légszennyezettség olyan magas szintet ért el, hogy a hatóságok figyelmeztették a helyikosokat, hogy maradjanak otthon és zárják be az ablakokat. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Továbbra is Kijev magasan a leszennyezettebb levegőjű város a világon a QIAir légszennyezettségi adatokat közlő internetes oldal szombati adatai szerint, ami a csernobili zónában és a szomszédos Zsitomir megyében kitört tüzekre vezethető vissza - számolt be az UNIAN ukrán hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester péntek késő este továbbra is arra kérte a fővárosiakat, hogy még néhány napig maradjanak otthon, és tartsák zárva lakásuk ablakait.

A katasztrófavédelmi szolgálat ugyanakkor afelől biztosított, hogy az égéstermékek, amelyek szagát érezni lehet a fővárosban, nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, továbbá a radioaktív sugárzás szintje sem haladja meg az egészségre káros mértéket.

A katasztrófavédelem sajtószolgálatának szombati közlése szerint a csernobili övezetben jelenleg öt erdős területen végeznek oltási munkálatokat, füves területeken, az aljnövényzetben, illetve az erdei avarban keletkezett parázsló gócokat oltanak.

Kijev levegője súlyosan szennyezett Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Jelenleg 716 szakember vesz részt az oltásban 166 technikai eszközzel, beleértve három helikoptert, amelyek az elmúlt napban 134 fordulással 268 tonna vizet locsoltak szét.

Eközben viszont a Kijev megyével szomszédos

Zsitomir megyében több mint kétezer hektárra terjedt ki a tűz az elmúlt egy nap alatt.

Az ottani oltásokban 655-en vesznek részt 108 technikai eszközzel, bevonva három tűzoltó repülőgépet is, amelyek előző nap 48 tonna vizet öntöttek a lángokra.

A csernobili tiltott övezet területén már április 4-e óta küzdenek a lángokkal.

A nyílt tüzeket többször sikerült már eloltaniuk, de a feltámadt szél miatt helyenként ismét fellángoltak, legutóbb csütörtökön, viszont még aznap el is oltották mindet. A parázsló gócok oltásához azonban a katasztrófavédelem szerint még napok szükségesek.

A tüzeket hanyagság okozhatta, de a szándékos, csoportosan elkövetett gyújtogatást sem zárták ki a hatóságok.

Eddig két embert gyanúsítottak meg a csernobili zónában elkövetett tűzokozással, de őrizetbe nem vették őket. Mindketten azt vallották, hogy véletlenül okoztak tüzet.