Így omlott össze az egészségügyi rendszer Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban

Koronavírus, vírus, Spanyolország, kórház, egészségügy, orvos, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
A healthcare worker wearing a protective suit gets ready to attend to a COVID-19 coronavirus patient at the Intensive Unit Care (ICU) of the Vall d'Hebron Hospital in Barcelona on April 6, 2020. - Spain declared a fourth consecutive drop in the number of coronavirus-related deaths with 637 over the past 24 hours, the lowest number in nearly two weeks. (Photo by PAU BARRENA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ellenzéki sajtó és ellenzéki politikusok is arról beszéltek az elmúlt hetekben, hogy túl sok kórházi ágyat készített elő a kormány, és túl sok lélegeztetőgépet vásárolt, ezzel felkészülve a koronavírus-járvány csúcspontjára. Ezt Európa több országában nem tették meg, emiatt túlterhelődött és összeomlott az egészségügyi rendszer. Mindennapos látvány volt az elmúlt hetekben, hogy a fertőzött betegek a kórházak folyosóin, néha hordágyakon, néha egyenesen a földön fekszenek, mert nem jutott nekik ágy. Képeken mutatjuk meg az olasz, spanyol és francia egészségügyi rendszer összeomlását.
Vágólapra másolva!

Olaszország

A több mint 60 milliós országban eddig több mint 180 ezren fertőződtek meg, és több mint 24 ezren meghaltak.

A betegek egy részének csak így jutott hely a bresciai kórházban Forrás: AFP/Miguel Medina

Ezzel világviszonylatban az Egyesült Államok után Olaszországban szedte a legtöbb áldozatot a járvány.

Egy kétségbeesett nővér az arcát a kezébe temeti a cremonai kórházban 2020. március 13-án Forrás: AFP/Paolo Miranda

Bár a szakemberek szerint lefelé ível a járványgörbe, ennek ellenére még mindig napi közel 3 ezer új megbetegedést regisztrálnak a hatóságok. Ez érthető módon alaposan megterheli az egészségügyi ellátó rendszert.

A folyosón látják el a betegeket egy olaszországi kórházban, sokaknak ágy sem jut Forrás: YouTube/Sky News

Spanyolország

A legtöbb koronavírusos beteget Spanyolországban regisztrálták Európában, számuk meghaladta a 200 ezret. A járvány áldozatainak a száma átlépte a 20 ezret a spanyoloknál.

Madrid egyik legnagyobb kórházában a földön fekszenek a betegek Forrás: Twitter/edleonklinger

Több videó is kering az interneten, amely bemutatja, milyen állapotok uralkodnak az ország egészségügyi intézményeiben. Ez a felvétel március végén Madrid egyik legnagyobb kórházában készült. Jól látható, hogy a betegek a folyosón fekszenek, mivel a drasztikusan megnövekedett esetszám miatt nincsen elegendő kórházi ágy a fertőzöttek ellátására.

Franciaország

Franciaország is ott van azok között az országok között, ahol a legtöbb a fertőzött. A megbetegedettek száma már több mint 150 ezer.

Egy orvos szünetet tart a Colmari Louis Pasteur kórházban Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A francia hatóságok jelentései szerint több mint 20 ezren meghaltak.

Több mint 30 ezren vannak kórházban, közülük 5433-an még mindig intenzív osztályon (volt ennél korábban jóval magasabb, 7 ezres adat is). Ez utóbbi szám, a csökkenés ellenére még mindig magasabb annál az ötezres intenzív osztályi ágykapacitásnál, amennyivel a francia egészségügy a járvány kezdete előtt rendelkezett.