Romániában először emelkedett húsz százalék fölé a gyógyultnak nyilvánított, koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak aránya szombaton, és először haladta meg a kétszázat a kórházat gyógyultan elhagyók száma 24 óra leforgása alatt.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombat kora délután ismertetett összesítéséből kiderült: nem gyorsult a fertőzés terjedése, így - a gyógyultak napról napra növekvő száma miatt - az előző napokéhoz képest lassuló ütemben növekedett a kórházak terhelése.

Az utóbbi 24 órában 351-gyel 8418-ra emelkedett az országban eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül 1730-an már gyógyultan hagyták el a kórházat. A diagnosztizált páciensek közül - az előző napinál tízzel kevesebb - 248 beteget ápolnak intenzív osztályon.  Az utóbbi napon újabb 17 halálesetet is regisztráltak, így a koronavírus-járvány eddig 417 áldozatot követelt Romániában, külföldön pedig 61, Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár halt meg.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottakForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában a lakosság több mint 85 százalékát kitevő ortodox vallásúak a hét végén ünneplik a húsvétot, a kormány azonban - Klaus Iohannis államfő határozott fellépése nyomán - letett arról, hogy enyhítse a kijárási korlátozásokat. A hívek nem mehetnek templomba, de az ortodox egyház papjainak és önkénteseinek megengedték, hogy kisebb csoportokban házról házra járva  szétosszák híveik között az ünnepi pászkát és a Jeruzsálemből érkező szent lángot.

Nelu Tataru, a román egészségügyi miniszterForrás: Facebook

Ilyen körülmények között a járványügyi hatóságok arra számítanak, hogy Romániában az ortodox húsvét után egy-két héttel, április utolsó napjaiban fog tetőzni a járvány. Nelu Tataru egészségügyi miniszter korábban 10-15 ezres esetszámot valószínűsített,  most már azonban azzal számol, hogy az egyszerre ápolásra szoruló Covid-19-ben szenvedők száma a 20 ezret is elérheti, ami - a román média szerint - meghaladja a fertőzöttek számára felszabadított, rendelkezésre álló kórházi ágyak számát. 

A védelmi minisztérium szombati közleménye szerint beutalták az első fertőzötteket a Bukarest mellett felépített tábori kórházba. A következő napokban ide helyezik át a Matei Bals járványkórházból az enyhébb tünetekkel kezelt betegeket.