New York kormányzója: a járvány elleni harcnak még csak a közepén járunk

2020.04.19. 22:30

Napi sajtóértekezletén hangsúlyozta a kormányzó, hogy a járványt még korántsem győzték le, ezért még nincsenek tervek az állam gazdasági és mindennapi életének újraindítására.

A szörnyű járvány ismét támadhat, ha túl korán nyitjuk meg az államot" - mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Hozzátéve, hogy a járvány csúcspontján túljutottak, a járványgörbe leszállóban van.

Cuomo leszögezte, hogy az újraindítást az egészségügyi helyzet alakulásához kell igazítani.

Vonjuk le a tanulságokat és ennek alapján építkezzünk újra, jobb életet kell felépítenünk, mint a korábbi volt" - fogalmazott.

A máskor forgalmas New York-i Soho negyed a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-án.Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Közölte, hogy vasárnap telefonon egyeztetett Charlie Baker massachusettsi kormányzóval, és készen áll 400 lélegeztetőgépet szállíttatni az északkeleti tagállamba.

A politikus elmondta, hogy szombaton 507 ember halt meg az államban a koronavírus okozta tüdőgyulladásos betegségben. "Nagyon aggasztónak" minősítette az idősotthonokban pusztító járvány hevességét és a jövő héttől az antitesttesztek "agresszív kibővítését ígérte" az egész állam területén. Közölte, hogy az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta a kidolgozott teszt alkalmazását, és a jövő héttől naponta kétezer tesztet végeznek majd. Szerinte ez reális adatokat ad majd az egészségügyi helyzetről.

Vasárnap az Egyesült Államok keleti partvidékén több, a járvány által leginkább sújtott tagállamnak a kormányzója is arról adott interjút, hogy korainak tartja a gazdaság újraindítását.

Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója a kisvállalkozásoknak nyújtandó szövetségi kormányzati segítséget sürgetett, bár azt mondta, hogy az általa irányított államban egyelőre nem gondolkodnak a gazdaság újraindításán. Mint mondta: Rhode Island még hetekre van a járvány csúcspontjától, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek és a halálesetek száma még folyamatosan emelkedik.
A programban rendelkezésre álló 349 milliárd dollár ugyanis két hét alatt elfogyott, újabb kölcsönkérelmet nem fogadnak be, de a szövetségi törvényhozásban a politikusoknak egyelőre nem sikerült dűlőre jutniuk a további összegekben.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház vasárnap esti adatai szerint az Egyesült Államokban immár több mint 746 ezer vírusfertőzöttet diagnosztizáltak, a halottak száma meghaladta a 40 ezret.