Stabilizálódott a koronavírus-helyzet Olaszországban

2020.04.19. 20:38

Második napja ötszáz alatt van a koronavírus-fertőzés huszonnégy óra alatt mért halálos áldozatainak száma, amely elérte a 23 660-at Olaszországban - közölte vasárnap este az olasz polgári védelmi hatóság. 

A halottak száma 433 volt, ami további csökkenést mutat a szombati 482-höz vagy a pénteki 575-höz képest. A mostani halálos áldozatok hetekkel, akár egy hónappal ezelőtt betegedtek meg.

Vasárnap 3 047-re csökkent az azonosított új fertőzöttek száma, az egy nappal korábbi 3 491-ről.

A gyógyultak száma meghaladta a 47 ezret.

Gyógyultakat és halottakat is számítva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 178 972-t.A járvány gócpontjának számító Lombardiában a korábbi 199-ről 163-ra esett az egy nap alatt meghaltak száma. Az újonnan diagnosztizáltaké 855-re emelkedett az egy nappal ezelőtti 761-ről. Lombardiában február 20-tól tizenkétezer járványbeteg vesztette életét, az aktív diagnosztizáltak száma meghaladja a 66 ezret.

Hétfőn várhatók a római kormány első döntései a korlátozó intézkedések májustól tervezett feloldásának ütemezéséről. A járványtól leginkább érintett északi tartományok a gazdaság mielőbbi újraindítását szorgalmazzák, miközben a sokkal kevesebb fertőzöttet számláló déli régiók tartanak az északi gócpontok megnyitásától. A kormány országosan egységes lépéseket akar bevezetni.

Silvio Brusaferro, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) járványügyi felelőse szerint a legfontosabb az, hogy a mindennapi élet visszatérésével elkerüljék a korábbi csúcsforgalmat a tömegközlekedésben éppúgy, mint a bevásárlásban.

Járókelők egy torinói utcán 2020. április 19-én, a koronavírus-járvány idején.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

A déli Campania tartomány kormányzója katonákkal zárta le a Nápoly közeli Saviano városát, miután a lakosság az utcára tódulva búcsúztatta a meghalt polgármestert.

Az adriai Riminiben drónokkal, helikopterekkel, tengerparti járőrözéssel vigyáznak arra, hogy senki ne menjen a strandokra.