A vérplazmában lehet a koronavírus ellenszere

koronavírus
Először mutat csökkenő tendenciát a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek aránya Olaszországban
Vágólapra másolva!
Koronavírus-fertőzésből felgyógyult emberektől levett vérplazmával veszik fel a harcot a SARS-CoV-2 ellen brit és amerikai kutatók. Az orvosok abban reménykednek, hogy az emberi szervezetben termelődő antitestek hatékony védelmet nyújthatnak az új típusú vírus ellen - olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség oldalán.
Vágólapra másolva!

Vérplazma-adásra bátorítja a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat Vér- és Transzplantációs részlege (NHS-BT) azokat az embereket, akik felépültek a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésből. A kutatók szerint a betegségből felgyógyult emberek vérében olyan antitestek termelődnek, amelyek, ha kivonják a vérplazmából és akut betegek vérébe juttatják, hatékonyak lehetnek a koronavírus ellen, számolt be róla hétfőn a BBC World honlapja. Az Egyesült Államokban szintén nagyszabású vérplazmaprojekt indult a minnesotai Rochesterben található Mayo Klinika vezetésével, 1500 kórház bevonásával.

– áll az NHS közleményében. A klinikai vizsgálatokat minden esetben szigorú engedélyezési eljárás előzi meg, az NHS célja, hogy ez folyamat a lehető leghamarabb megtörténjen.

Forrás: EuroSLA 30

Nagy-Britannián kívül is folynak kísérletek a vérplazma koronavírus elleni felhasználásával. Az Egyesült Államokban a Mayo Clinic orvosai három hét alatt megszerveztek egy országos vérplazmaprojektet, amely során eddig mintegy 600 beteget kezeltek.

– értékelt Michael Joyner, a Mayo Klinika professzora. Kiemelte, hogy a vérplazma-transzplantáción átesett betegeknél jelentősen nőtt a vér oxigénellátása, de az alaposabb diagnózisra még várni kell.