Őrizetbe vettek Lengyelországban egy libanoni férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állam terrorszervezettel, és merényleteket készített elő, lengyel és nyugat-európai célpontok ellen – közölte a lengyel titkosszolgálat.

Április 16-án vették őrizetbe a libanoni férfit, akiről azt mondta Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős miniszter szóvivője, hogy az összegyűjtött adatok szerint: reális veszélyt jelent a Lengyel Köztársaság belbiztonságára és országunk állampolgáraira. 

Személyleírását nem közölték, de rokoni kapcsolatban állt olyan terroristákkal, akik az Iszlám Államhoz tartoztak, és az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció ellen Szíriában és Irakban folytatott harcban haltak meg.

IllusztrációForrás: Origo

A közlemény szerint a férfi, Lengyelországban és más európai uniós országok területén is, egy olyan hálózat megszervezését tervezte, amely terrortámadásokat követett volna el Nyugat-Európa országaiban. 

A férfi sűrűn kommunikált az interneten az Iszlám Állam különböző csoportjaival és az unió más országaiban élő, a szervezettel kapcsolatban álló személyekkel. Volt, hogy pénzzel segítette a terrorszervezet szíriai tagjait. Most a kelet-lengyelországi Bialystokban tartják fogva egy, a határőrség irányítása alatt álló befogadóközpontban.