Május 10-től újra lehet 500 főnél kisebb rendezvényeket tartani Dániában

2020.04.21. 10:19

Dánia tovább lazít a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozásokon, és május 10-től engedélyezi az 500 fő alatti nyilvános rendezvényeket - jelentette a TV2 dániai tévécsatorna kedden az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

Az összejövetelek felső létszámkorlátja eddig 10 fő volt.

Az egészségügyi tárca leszögezte: 500 fősnél nagyobb rendezvényeket szeptember 1-je előtt biztosan nem tarthatnak az országban.

Az összejövetelek felső létszámkorlátja eddig 10 fő voltForrás: Ritzau Scanpix via AFP/Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ólafur Steinar Gestsson

Dániában 7711 fertőzöttje és 364 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Gyorsan reagáltak, most az elsőként enyhítenek

Az észak-európai országban fokozatosan elkezdték feloldani a koronavírus miatti óvintézkedéseket, előző héten például egy hónapos kényszerszünet után ismét megnyitott több iskola. Dánia Európában az első ország, ahol a bölcsődék, óvodák és általános iskolák újra kinyithatták kapuikat a járvány miatt március 12-én bevezetett lezárás után. A középiskolákban és a főiskolákon folytatódik a távoktatás, és az intézményeket május 10-től lehet ismét látogatni.

Dánia viszonylag korán reagált szigorú intézkedésekkel a járványra. Március 14-én lezárta határait. Bezáratta a többi között az iskolákat, az óvodákat, az éttermeket, a kávézókat és a szabadidőközpontokat, és megtiltotta, hogy tíznél többen gyülekezzenek a köztereken.