Nem 16, hanem 19 embert ölt meg a kanadai ámokfutó

Kanada, ámokfutó, gyilkosság, tömeggyilkosság, Portapique
Members of the Royal Canadian Mounted Police (RCMP) tactical unit confer after the suspect in a deadly shooting rampage was neutralized at the Big Stop near Elmsdale, Nova Scotia, Canada, on April 19, 2020. - A gunman killed at least 10 people in an overnight shooting rampage across rural Nova Scotia, before being found dead following an hours-long manhunt, Canadian federal police said April 19. Earlier identified as 51-year-old Gabriel Wortman, the suspect had been on the run since Saturday night, when police were alerted to shots being fired in the small community of Portapique, around 100 kilometers (60 miles) from Halifax, capital of the Atlantic province. (Photo by tim krochak / AFP)
Vágólapra másolva!
Tizenkilencre nőtt a hét végi új-skóciai ámokfutás halálos áldozatainak a száma, és a kanadai hatóságok attól tartanak, hogy újabb áldozatokra derül fény. Az egy nappal ezelőtti híradások még 16 halálos áldozatról szóltak.
Vágólapra másolva!

Chris Leather kanadai rendőrfőnök hétfőn az új-skóciai Dartmouthban tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a rendőrség 16 bűnügyi helyszínt fésült át a délkelet-kanadai tartomány északi és középső részén. Úgy fogalmazott, "viszonylag biztos" abban, hogy azonosítottak minden helyszínt, ahol a gyilkosságsorozat elkövetője járt, de egyelőre nem tudták maradéktalanul megvizsgálni mindegyiket. Öt felgyújtott épület van, többségük lakóház, és nem zárható ki, hogy találnak még holttesteket azoknak a házaknak a maradványai alatt, amelyek teljesen leégtek.

A kanadai különleges rendőri egység tagjai az ámokfutás utolsó helyszínén, egy benzinkútnál Forrás: AFP/Tim Krochak

Rendőrnek öltözött

Egy 51 éves férfi, név szerint Gabriel Wortman több helyszínen követte el a gyilkosságokat az Új-Skócia-félszigeten elterülő, apró délkelet-kanadai tartományban. A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombaton, éjfél előtt másfél órával kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól. A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére, több halottat talált egy házban és a környékén, több épület pedig lángokban állt. A tettes Truro, Milford és Enfield településeken folytatta a vérengzést,

ámokfutása 12 órán át tartott.

A híradások szerint rendőrruhába öltözött, és rendőrautónak álcázott gépkocsit használt, majd átült egy másik autóba.

Az elkövető is meghalt

A rendőrség közölte, hogy az elkövető is meghalt, de két nappal a vérengzés után sem tudni, hogy rendőrök lőtték agyon egy benzinkútnál, vagy saját kezével vetett véget életének. A nyomozás javában zajlik, bonyolult és sokáig tart, ezért a gyilkosságsorozat minden részlete továbbra sem ismert, a tettes indíttatásáról sem mondtak semmit a hatóságok.

A legsúlyosabb ámokfutás Kanadában

Ez volt a legsúlyosabb tömeges gyilkosság Kanadában 1989 óta, amikor is egy fegyveres 14 nőt gyilkolt meg egy montreali tanintézetben, majd végzett magával is. Kanadában ritkák a tömeges gyilkosságok, a fegyvertartási szabályok az országban szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, ahol különösen az utóbbi években gyakran fordultak elő tömeggyilkosságok.