Iskolai ámokfutást akadályoztak meg Oroszországban

A kercsi iskolai lövöldözés halálos áldozatainak búcsúztatása Kercsben 2018. október 19-én. Két nappal korábban egy 18 éves tanuló házi készítésű pokolgépet robbantott, majd lövöldözött a Krím félszigeten fekvő Kercs műszaki szakiskolájában, és 20 embert megölt, több mint ötvenet pedig megsebesített, majd magával is végzett.
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy 18 éves tanulót a hatóságok a szibériai Tyumeny megyében, aki egy iskola ellen szándékozott fegyveres támadást elkövetni - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Az FSZB szerint a gyanúsítottól, aki azt tervezte, hogy a hónap folyamán hajtja végre a támadást, egy

vadászpuskát, lőszert, két vadászkést, ammónium-nitrátot, kommunikációs eszközöket és az internetről letöltött bombakészítési útmutatókat foglaltak le.

A bűncselekmény elkövetésének szándékát mind az őrizetbe vett tizenéves, mind szemtanúk megerősítették.

Legutóbb múlt csütörtökön, az ugyancsak szibériai Krasznojarszkban fogtak el egy iskolai ámokfutásra készülő, 2006-os születésű fiatalt.

Tőle egy lefűrészelt csövű vadászpuskát, lőszert és több saját készítésű csőbombát vettek el.

A naplójában megtalálták a jövő héten végrehajtani tervezett támadás tervét.

A kercsi iskolai lövöldözés halálos áldozatainak búcsúztatása Kercsben 2018. október 19-én. Két nappal korábban egy 18 éves tanuló házi készítésű pokolgépet robbantott, majd lövöldözött a Krím félszigeten fekvő Kercs műszaki szakiskolájában, és 20 embert megölt, több mint ötvenet pedig megsebesített, majd magával is végzett. (képünk illusztráció) Forrás: MTI/EPA/-

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára április 10-én az Uráli Szövetségi Körzet vezetőivel folytatott videokonferencián kijelentette, hogy a biztonsági szervek egyedül abban

a régióban három iskolai ámokfutást akadályoztak meg 2019 folyamán.

Beszámolója szerint a kamaszok arra készültek, hogy fegyverrel és saját készítésű bombákkal támadjanak osztálytársaikra és tanáraikra.

- mondta Patrusev.

Mint mondta a fiatalok körében emiatt "fokozott érdeklődés" alakul ki a "schoolshooting" (iskolai lövöldözés) és a "Columbine" iránt. A tisztségviselő, aki korábban volt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója is, ezzel a Colorado állambeli Columbine (Egyesült Államok) középiskolájában 1999. április 21-én történt ámokfutásra utalt, amikor két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.