Nem készítette fel a baloldali vezetés a kórházakat, összeomlott New York egészségügyi rendszere

2020.04.23. 18:51

Már lassan közhelynek számít a nemzetközi médiában, hogy ha a demokrata vezetésű New York önálló ország volna, akkor a világ legfertőzöttebb állama lenne. Mind az állam, mind a város egészségügyi rendszere összeomlott: a kórházakban nincs elég védőfelszerelés, sok halottat tömegsírokba temetnek. A lélegeztetőgépek száma is kevés a járványhelyzethez képest, és kórházi ágyakból is hiány van, ráadásul azokat későn kezdték el tehermentesíteni a koronavírusos betegek számára. Ezért is vásárolt sok lélegeztetőgépet a magyar kormány, és készítette fel a kórházakat a koronavírusos betegek fogadására. 

Szerda esti adatok alapján a 19,6 milliós New York államban a fertőzöttek száma 262 ezer, a halottaké több mint 20 ezer. 

Magában a városban (8,4 millió lakos) – elővárosokkal együtt - 140 ezer fertőzött, 10 657 halott van. 

A több mint 260 ezer fertőzött (állami szinten) az elvégzett tesztek számához (649 325) viszonyítva is nagyon sok.

Egyébként a 330 milliós Egyesült Államokban 819 321 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, a halottak száma pedig 45 356. 

A New Yorkhoz hasonló lélekszámú, sőt kicsivel népesebb, 21,5 milliós, de republikánus vezetésű Floridában eddig 28 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, ebből mindössze 960-an haltak meg. Vagyis önálló államként New York lenne a világ legfertőzöttebb állama. 

Az utcán tolnak egy beteget New YorkbanForrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

 

Összeomlott New York egészségügyi rendszere

New York államban a demokrata párt adja a kormányzót és a polgármestert is. Bár nyilvánvaló volt, hogy a járvány eléri a várost, Bill de Blasio polgármester és Andrew Cuomo kormányzó is késlekedett az óvintézkedésekkel. Az államban eleve nagyon alacsony volt - a lakosság számához viszonyítva - a kórházi ágyak száma, mindössze 20 ezer, kevesebb, mint harmadannyi, mint a fele akkora lakosságszámú Magyarországon. Lélegeztetőgépből elvileg volt ugyan 5 ezer, ezek egy része azonban már évek óra raktárakban porosodott, és nem volt működőképes. 

Óriási gondot jelent a rengeteg halálos áldozat elhelyezéseForrás: AFP/Bryan R. Smith

Ráadásul 

nem kezdték meg időben a nem koronavírusos betegek által elfoglalt ágyak tehermentesítését. 

Ezek után nem volt meglepő, hogy elfogytak az ágyak és a lélegeztetőgépek is.

New Yorkban óriási hűtőkamionban kell elhelyezni a halottakatFotó: MTI/EPA

Ahogy arról korábban az Origo már beszámolt, amerikai sajtóinformációk szerint egyes New York-i kórházakban 

az ápolóknak akkor is kell dolgozniuk, ha pozitív lett a tesztjük, 

de (még) nem mutatnak tüneteket, vagyis a koronavírusos ápolókat is munkára kötelezik. Védőruha hiányában pedig szemetes zacskókat húznak magukra.

Az új koronavírus okozta betegségben meghaltak koporsóit temetik árokszerű, hatalmas sírba a New York-i Bronx negyedhez tartozó Hart-szigeten 2020. április 9-énForrás: MTI/AP/John Minchillo

A halálos áldozatokat ideiglenes tömegsírokba temetik. 

A demokrata vezetés a járványhelyzetre kései és hibás válaszokat adott, ráadásul a kormányzónak és a polgármesternek párton belüli konfliktusaik is vannak. A védekezéshez szükséges eszközöket az összeomlás után a szövetségi állam és Donald Trump elnök biztosította, pedig ez az állam feladata lett volna.

Orvosok vizsgálják a betegeket, útban egy bronxi kórház felé

Fontos tanulság a New York-i egészségügy összeomlása, különösen most, amikor a magyarországi ellenzék és propagandasajtója arról ír, hogy a magyar kormány túl sok lélegeztetőgépet vásárol, és túl sok ágyat szabadít fel.

A cél az kell, hogy legyen, hogy elkerüljük azt, ami New Yorkban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban bekövetkezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK