Két szudáni migráns olasz ügyvédek segítségével az Európai Emberi Jogok Bírósághoz fordult, miután a máltai hatóságok nem nyújtottak nekik segítséget húsvét előtt. Most kiderült, hogy az afrikai bevándorlók ügye már akkor a strasbourgi bíróság előtt volt, amikor ők még a Földközi-tengeren hánykolódtak, tehát elméletileg a csónakból kezdtek pereskedni. A bevándorlásellenes Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter szerint Soros Györgyhöz köthető szervezetek állnak a történtek háttérében - hívja rá fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Úgy tűnik, az Afrikából Olaszországba tartó migránsoknak már akkor megvan bizonyos bevándorláspárti ügyvédek elérhetősége, amikor még el sem hagyták a kontinenst.

Afrikai migránsok egy máltai hajó fedélzetén. A kép illusztrációForrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

A LaVerita című olasz lap által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy két migráns a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult olasz ügyvédek segítségével, ugyanis állítólag jogsérelem érte őket.

Az incidens húsvét előtt történt. A dokumentumok szerint 

a 28 éves szudáni Abdel Wahab Mohamed és a 21 éves Naseneva Diabj egy csónakkal indultak el többedmagukkal Európa irányába  a líbiai Al Khoms nevű városból.

Az afrikaiak még a tengeren hánykolódtak, amikor  a két említett migráns már felvette a kapcsolatot egy olasz ügyvédi irodával, amelynek segítségével a strasbourgi bíróságon kötött ki az ügyük.  Ezt abból tudni, hogy az iratokban az szerepel, hogy "a kérelmezők jelenleg egy fehér és szürke csónakban vannak, amely Líbiából kelt útra április 8-a és 9-e között, éjszaka".

A két migráns vallomásai szerint legalább 47-en voltak a csónakban.

Április 10-én SOS jelzést adtak le a hatóságoknak, amelyek Twitteren értesítették a máltai és olasz illetékeseket a csónak pontos helyéről. Egy nappal később újabb információk jöttek a csónakról, mégpedig az, hogy néhány migráns beteg lett, illetve a jármű motorja is elromlott, így a tengeren ragadtak.

Nagyszombat este 22 óra 24 perckor a máltai hatóságok azt üzenték, hogy "minden hajónak segíteni kell, és le kell azokat ellenőrizni, ha szükséges, de Málta nem tud biztonságos kikötőt biztosítani".  A csónak ekkor már máltai vizeken hajózott, és érdekesség, hogy az első dokumentumot is ekkor küldték el Strasbourgba. A pert elindítók szerint a Vallettából érkező válasz hátráltatta a mentőakciót.

A második dokumentumot húsvéthétfőn küldték el a bíróságnak, amelyben már arról írtak, hogy a máltai és olasz hatóságok emberi jogokat sértettek meg a mentőakció elmaradásával. 

A migránsokat egyébként egy halászhajó vette fel a Földközi-tengeren, amely visszavitte őket Líbiába.  Úgy tudni 5-en meghaltak a hajón.

A La Verita a migránsok ügyvédjének nevét is nyilvánosságra hozta. Lucia Gennari, az olasz Antartida nevű ügyvédi iroda munkatársa, amely több szállal is kötődik egy bevándorláspárti szervezethez, a Bevándorlási Jogi Tanulmányok Egyesületéhez  (Associazione per gli studi giuridici sull immigrazione, Association for Juridical Studies on Immigration, ASGI).

Gennari önéletrajzából kiderül, hogy elkötelezett a migráció mellett, már 2010-ben is több, a témával foglalkozó szemináriumon vett részt. Volt olyan, amelyet az ASGI szervezett. Továbbá az is kiderül, hogy 2015. február és július között jogi tanácsadóként dolgozott a szervezetnek.

Ezt megelőzően pedig a római a Roma Tre Egyetemen vett részt olyan kutatásokban, amelyeket a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) finanszírozott. 

A kirobbant botrányra Matteo Salvini, volt olasz belügyminiszter reagált Twitter-oldalán, aki megosztotta az erről szóló cikket is. 

Őrület! A Soros által finanszírozott szervezet ügyvédeinek együttműködésével... Időközben a kormány mindenkit üdvözöl a kompon az olaszok költségén. Előbb vagy utóbb szavazunk  - írta a bevándorlásellenes politikus. 

A bevándorlásellenes Liga párt vezetője arra a karanténhajóra utalt, amely az olasz partoknál fogadja a migránsokat.

Salvini viszont rátapintott a lényegre is, hiszen az ASGI komoly pénzösszegeket kapott az elmúlt évek során a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványtól (OSF). 

Az OSF honlapján található 2015-ös dokumentumok szerint az Open Society Initiative for Europe nevű leágazásán keresztül több százezer dollárt jutatott el a szervezethez.

Eszerint az ASGI 2015-ben 225 ezer dollárt kapott egy 2018-ig tartó programra, míg ugyanebben az évben egy 14 hónapra szóló projektet támogattak meg 49.995 dollárral.

Az olasz szervezethez érkező támogatások azonban nem álltak meg, az OSF honlapjáról kiderül az is, hogy 2018-ban Soros Györgyék három alkalommal is utaltak:

  • 182.930 dollárt egy 16 hónapos hálózatépítő (a network of legal hubs) programra
  • 2785 dollárt kaptak egy évre, hogy munkatársaik biztonságát megőrizzék
  • 200.000 dollárt kaptak két évre stratégiai tevékenységre

Az Adnkronos nevű olasz hírportál felderítette Soros György olaszországi tevékenységét, így nyilvánosságra került, hogy az amerikai milliárdos több mint 8,5 millió dollárt költött el az országban 2017 és 2018 között. Az OSF 70 projektet támogatott, 2017-ben összesen 4 140 318 millió dollár értékben, míg 2018-ban 4 387 630 millió dollár értékben.

Az OSF honlapját böngészve egyértelművé válik, hogy a legtöbb pénzt olyan szervezetek vagy magánszemélyek kapták, amelyek valamilyen formában a bevándorlást támogatják. 

Az egyik ilyen szervezet az Olasz Radikálisok (Radicali Italiani, Italian Radicals), amely 2017-ben összesen 298 550 ezer dollárt kapott azért, hogy "elősegítsék az olasz bevándorlási törvény átfogó reformját".

2018-ban 230 191 dollárt kapott az olasz Nemzetközi Ügyek Intézete (Istituto Affari Internazionali, Institute for International Affairs).

Érdekesség, hogy az intézet egyik vezetője Ferdinando Nelli Feroci, aki olasz uniós biztos volt a második Barrosso-bizottságban.

Ezt a pénzt arra kapták, hogy "elősegítsék a politikai döntéshozókkal folytatott párbeszédet az európai migrációs és menekültügyi politika új megközelítéseiről a menekültek és migránsok, illetve befogadó társadalmak érdekében".

Ugyan nem közvetlenül Olaszországhoz kapcsolódik, de a Purpose Europe Limited nevű szervezet 2017-ben 1 millió dollárt kapott az OSF-től, valamint 2016-ban 120 164 dollárt. Ez a szervezet 2018-ban készített egy tanulmányt "Hozzáállás a nemzeti identitáshoz, a bevándorláshoz és a menekültekhez Olaszországban" cím alatt.