Sorosék azt követelik 50 amerikai állam kormányzójától, hogy engedjék el a börtönlakókat

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 23, 2020 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Nyílt levélben kéri a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül finanszírozott Brennan Központ az USA államainak kormányzóit, hogy engedjék szabadon azokat a rabokat, akiket a leginkább fenyeget a koronavírus-fertőzés – hívja rá fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hetente érkeznek a hírek arról, hogy különböző országokban, különböző módon kezelik a bebörtönzöttek sorsát a koronavírus-járvány alatt. Például – átmenetileg - több mint 54 ezer rabot engedtek ki az iráni börtönökből, hogy megállítsák a fertőzés elterjedését a túlzsúfolt épületekben.

De

csak azok kaphattak kimenőt, akiknél a teszt negatív eredményt mutatott. Akiket viszont öt évnél hosszabb időre ítéltek el, azok nem mehettek el.

Törökországban 90 ezer fogoly szabadulhat, de

a nők elleni erőszakért vagy szándékos emberölésért elítéltek a rács mögött maradnak.

A többi fogoly közül is csak azokra vonatkozik a tervezet, akik büntetésüknek legalább a felét már letöltötték.

Börtönlázadásokhoz vezetett a koronavírus-pánik Olaszországban,

ahol több mint húsz börtönből próbáltak meg kitörni a rabok, mert a zsúfoltság miatt attól félnek, hogy elkapják a fertőzést. Hat elítélt meghalt, mert miután berontottak börtönük kórházrészlegébe, túladagolták a kábítószerfüggők kezelésére használt metadont. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a járvány miatt korlátozták vagy fel is függesztették a láthatást.

Iowa és New Jersey állam szintén elkezdte szabadon bocsátani a fogvatartottakat, csakúgy, mint a megyei börtönök Kaliforniában, New Yorkban, Ohióban, Oregonban és Pennsylvaniában. Az amerikai főügyész, William Barr szintén kiadott egy irányelvet, amely

utasítja a szövetségi börtönöket egyes fogvatartottak otthoni áthelyezésére, ha fenyegeti őket a fertőzés.

Most a Soros-féle Nyílt Társadalmi Alapítványon (OSF) keresztül évente finanszírozott Brennan Központ nyílt levelet intézett mind az 50 amerikai állam kormányzójához, amelyben azt kérte tőlük, hogy hogy

Soros György Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A levél szerint csak azokat a fogvatartottakat kellene szabadon engedni, akik „nem jelentenek komoly veszélyt a közbiztonságra". Azt javasolták, hogy az idősebb, krónikus betegségben szenvedő fogvatartottakat engedjék el, esetleg korábban bocsássák őket szabadon.

2017-es adat szerint a körülbelül 5 ezer börtönben, 170 ezer ilyen fogoly van. 65 évnél idősebb fogolyból is 40 ezer van rácsok mögött, ezért őket fenyegeti a leginkább a koronavírus

– írta a központ.

A levél szerint a saját kutatásuk azt mutatja, hogy a foglyok 14 százaléka már eleget "szenvedett" ahhoz, hogy szabadon bocsájtása esetén "ne veszélyeztesse a közbiztonságot", és a hatvan évnél idősebbeknek amúgy is csupán 16 százaléka tér vissza a bűn útjára.