Egy tanulmány szerint Kínában jóval több lehetett a koronavírusos fertőzött

2020.04.23. 15:02

Kína legalább négyszer több fertőzést jelenthetett volna, ha a koronavírust klinikailag megfelelően határozza meg - áll a The Lancet című orvosi szaklapban csütörtökön megjelent egyik tanulmányban.

Szerzői hongkongi tudósok, akik a Covid-19 vírus hét klinikai definícióját vetették össze. A meghatározásokat Kína január közepe és március eleje között használta.

Védőmaszkos munkás a Honda Dongfeng japán-kínai járműgyártó vegyesvállalat vuhani gyárában 2020. március 17-én - IllusztrációForrás: MTI/EPA/Featurchina/Shapherd Csou

A kutatók arra jutottak, hogy az 5. leírás használata a február 20-ig jelentett 55 ezer fertőzés helyett - becslés szerint - 232 ezer esetet tudathatott volna. 

Kimutattuk, hogy a definíciók esetében a változások lényegesen befolyásolták az összes fertőzésfajtán belül a koronavírusos infekciók regisztrált arányát, és ebből következőn nagyban alakították a járvány alakulásának függvénygörbéjét  - írták tanulmányukban a hongkongi tudósok hozzátéve, hogy a 232 ezres számnál jóval több lehetett a fertőzött az enyhe tünetűeket is belevéve.