Újabb földrengés volt Horvátországban

Horvátország, Zágráb, földrengés
ZAGREB, CROATIA - MARCH 22: A view of a damaged area after a 5.3 earthquake on March 22, 2020 in Zagreb, Croatia. A magnitude 5.3 earthquake struck the Croatian capital of Zagreb on Sunday at 6.30 a.m. (0530GMT) at a depth of 10 kilometers (6.2 miles), according to the German Research Center for Geosciences (GFZ). Stipe Majic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Legutóbb egy hónapja, egymás után kétszer is földmozgást mértek Zágrábban. Akkor 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földrengés követte egymást. A csütörtök délelőtti rengés jóval enyhébb volt a legutóbbinál: először 3,2-es földmozgást mértek, amelyet egy 2,3-as erősségű követetett. Károkról és sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.
Vágólapra másolva!

Szeizmológusok szerint az újabb földrengés nem okozhatott nagyobb kárt az épületekben, kivéve azokban, amelyek már az előző földrengésben is megsérültek. Legutóbb számos épület megrongálódott és több ember is megsérült a horvát fővárosban.

Március 22-én több ezer ház vált lakhatatlanná a belvárosban, több százan azóta sem térhettek haza otthonaikba. Egy részük ideiglenesen kollégiumokba költözött, míg mások családtagoknál, hétvégi házakban húzták meg magukat. Milan Bandic, Zágráb polgármestere elmondta: szakemberek eddig közel 13 ezer házat vizsgáltak meg, hogy biztonságosak-e, több ezer házba azonban még nem jutottak el.

Predrag Stromar építésügyi miniszter 42 milliárd kunára (átszámítva közel 2 milliárd forintra) becsülte az újjáépítés költségét.

A márciusi földrengésben megrongálódott a parlament épülete is,

ez az egyetlen olyan épület, amelyet azóta felújítottak, hogy a honatyák rendezett körülmények között tudjanak ülésezni.

A csütörtök reggeli földrengés a plenáris ülés kezdetén érte a képviselőket, az ülést több televíziós csatorna is közvetítette. Éppen Tomislav Coric környezetvédelmi és energetikai miniszter beszélt a pulpituson arról, hogy addig nem kapcsolhatják vissza a gázt és a meleg vizet azokban az épületekben, amelyek megsérültek a földrengésben, míg azok nem lesznek teljesen biztonságosak, amikor megremegett az épület, kisebb riadalmat keltve a képviselők között.

Legutóbb március 22-én volt földrengés Zágrábban, akkor két erős rengés követte egymást Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Stipe Majic

Zágrábban a márciusi legnagyobb földrengés óta

több mint ezer kisebb utórengést jegyeztek fel

a szakemberek, amelyek negyede volt érezhető.

A városmagot körülvevő házak a mai napig nem biztonságosak, több helyen még a törmelék is az utcákon van. A központ egyes részein máig sárga szalagok és táblák jelzik az omlásveszélyt.