Horvátország fokozottan enyhít a korlátozásokon

2020.04.23. 16:36

Horvátország fokozottan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. Szigorú intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülése után.

Plenkovic azt mondta, hogy eddig megmutatták, hogy az emberéletek elsőbbséget élveznek, ugyanakkor most az is a feladatuk, hogy lehetővé tegyék a gazdaság működését. 

Fokozatosan elindíthatunk egyes tevékenységeket, de ez nem jelenti azt, hogy visszatérhetünk a régi életünkhöz, mert ezzel mindent elveszítenénk, amit eddig elértünk. Azaz a társadalmi távolságtartás szabályait, és a higiéniai előírásokat továbbra is szigorúan be kell tartania mindenkinek   - nyilatkozta a horvát kormányfő. A zágrábi kormányülésen elfogadott rendelet szerint 

április 27-től a bevásárlóközpontokban működő üzleteken kívül minden bolt kinyithat. 

Védőmaszkok próbababákon egy zágrábi esküvői ruhaszalon kirakatában 2020. április 23-ánForrás: MTI/AP/Darko Bandic

Lehetővé teszik a könyvtárak, az utazási irodák és a múzeumok működését is.  Kinyithatnak azok a sportintézmények, amelyekben a hivatásos, versenyszerűen sportolók edzenek, valamint visszaállítják a városi közlekedést. 

Május 2-től ismét lehet miséket és istentiszteleteket tartani az országban. 

Ivona horvát művész kettétört, piros szívet formázó alkotása egy lakóépület megrepedt falán Zágrábban 2020. március 25-énForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Május 4-től visszaáll a normális rend a közegészségügyi intézetekben. Ez alól kivételt képeznek azok a kórházak, ahol a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegeket kezelik. Kinyithatnak a magánrendelők, valamint a fodrász és kozmetikai szalonok is. 
Május 11-től kinyithatnak a bevásárlóközpontok, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, valamint visszaállítják a távolsági közösségi közlekedést.

Fertőtlenítés a zágrábi metrón 2020. március 13-ánForrás: AFP/Damir Sencar

Kinyithatnak a szálláshelyek, valamint azok a kávézók és éttermek is, amelyek rendelkeznek terasszal. Ugyanakkor továbbra sem lehet nyilvános rendezvényeket, és sporteseményeket tartani. Ajánlott a szájmaszk viselése a közösségi közlekedésben, valamint 

az idősebb korosztályhoz tartozókat továbbra is arra kérik, hogy maradjanak otthon. 
A horvát kormányfő jelezte továbbá, hogy több ország miniszterelnökével is felvette a kapcsolatot a határok újranyitását illetően, amely megoldás közös lesz és biztonságos. Külön kiemelte Szlovéniát, Ausztriát, Magyarországot és Csehországot a turizmus miatt. 

Amennyiben a két ország hasonló járványügyi helyzetben van, ha egyformán jól küzdenek a járvány ellen, akkor megoldást fogunk arra találni, hogy hogyan lehessen utazni  - húzta alá a horvát miniszterelnök. 
Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 31-gyel, 1981-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 50 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában ketten haltak meg a Covid-19 betegségben.  Az első fertőzés megjelenése óta, 59 napja 883 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 19 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 28 853 koronavírustesztet végeztek.

Egy egészségügyi dolgozó testhőmérsékletet mér a szlovéniai Kranjban található Közösségi Egészségügyi Központ egyik bejáratánál 2020. március 23-ánForrás: AFP/Jure Makovec

A szomszédos Szlovéniában keddről szerdára 13-mal, 1366-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma továbbra is 79. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 45 703 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 23-at ápolnak intenzív osztályon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK