Meghosszabbítják a tűzszünetet Jemenben

Jemen, tűzszünet, polgárháború
Szanaa, 2020. április 9. Járókelő a szaúdi vezetésű koalíció egyik korábbi légicsapásának helyszínén Szanaában 2020. április 9-én. A nap folyamán életbe lépett a jemeni kormányerőket a húszi síita felkelők ellenében támogató, szaúdi vezetésű katonai koalíció által előzőleg bejelentett tűzszünet, egyebek között a koronavírus-járványra válaszul. MTI/EPA/Jajha Arhab
Vágólapra másolva!
A kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíció egy hónappal meghosszabbítja a tűzszünetet Jemenben.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön lejárt, egyoldalú tűzszünet még április 9-én lépett életbe, ám azóta

a húszi lázadók többször vádolták a koalíciót annak megsértésével.

Turki al-Máliki, a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíció szóvivője azt mondta, a hosszabbítás fő célja továbbra is az, hogy az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalásokon való részvételre ösztönözze az Irán támogatását élvező jemeni húszi síita lázadókat. Hozzátette, a döntéssel az új típusú koronavírus-járvány terjedését is meg akarják akadályozni a harcok miatt a humanitárius válságba sodródott Jemenben. Az országban egyelőre egy regisztrált vírusfertőzött van.

Szaúd-Arábiában

csütörtökön napnyugtakor vette kezdetét a ramadán,

az iszlám hagyományai pedig a böjti hónap idejére szintén a harcok beszüntetését javasolják.

Járókelő a szaúdi vezetésű koalíció egyik korábbi légicsapásának helyszínén Szanaában Forrás: MTI/EPA/Jajha Arhab

Csütörtökön ismét harcok törtek ki Jemen északnyugati részén, az összecsapásoknak több tucat halálos áldozata volt.

A húszik a fegyverszünet feltételéül a koalíció légi és a tengeri blokádjának teljes feloldását szabják.
Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán-barát húszik és a Rijádba menekült Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a koalíció.