Szájmaszk nélküli emberek és óriási tömeg a párizsi metrókon - videó

tömeg, metro, koronavírus, Párizs
Vágólapra másolva!
Franciaországban a kijárási tilalom ellenére dugig vannak a fővárosi metrók - erről tanúskodnak azok a felvételek, amelyek a napokban jelentek meg. A képsorok azért is aggasztóak, mert a tömegben sokakon nincs maszk, a zsúfoltság miatt pedig az emberek képtelenek betartani a biztonságos távolságot - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A felvételeken az látszik, hogy sokan nem is akarják betartani, egyszerűen nem érdeklik őket az előírások. 
Vágólapra másolva!

Franciaországban jelenleg szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben. Az országban március közepe óta csak megfelelő indokkal, például munka vagy bevásárlás miatt hagyhatják el az emberek otthonukat. Ráadásul csak egy, a belügyminisztérium oldaláról letölthető dokumentum birtokában tehetik ezt meg.

Mivel a migránsnegyedekben a rendőrök képtelenek ellenőrizni a kijárási tilalmat, sokszor petárdákkal megtámadják őket, ráadásul kiderült, hogy Christophe Castaner belügyminiszter, az egykori szocialista politikus helyettese egyenesen azt tanácsolta a rendőröknek, ne is menjenek be a no-go zónákba. Hanem összpontosítsanak a békésebb vidékekre. Emiatt óriási felháborodás tört ki: hiszen Nunez államtitkár (Castaner helyettese) szerint az egyébként törvénytisztelő állampolgárokat kell csak ellenőrizni. A botrány miatt viszont már őket sem nagyon ellenőrzik.

Az eredmény látszik a V4NA által közzétett felvételeken.

Az egészségügyi veszélyhelyzetben ráadásul a baloldali párizsi városvezetés - Karácsony Gergelyhez hasonlóan - ritkította a metrókat. A szerelvények kicsit több mint harmada szállítja jelenleg az utasokat. A ritkább járatok miatt viszont elviselhetetlen zsúfoltság alakul ki a kocsikon. Erről tanúskodik ez a felvétel is, amelyen az is látható, hogy a tömegben sokan semmilyen védőfelszerelést, így kesztyűt és maszkot sem hordanak.

A védőfelszerelések hiánya mellett az egyik nő a felvételen arra is panaszkodik, hogy a zsúfoltság miatt nem lehet betartani a biztonságos távolságot sem.

A francia közszolgálati televízió riportjában megszólal egy intenzív osztályon dolgozó orvos is, aki szerint különösen aggasztóak a felvételek. Stéphane Gaudry személyes tapasztalata is hasonló, hiszen a kórház előtti megállóban ő maga is minden nap zsúfolt szerelvényeket lát. A felvételen egyébként épp egy ilyen teljesen megtelt villamost láthatunk. Az orvos szerint ez hatalmas veszélyt jelent, hiszen ha fertőzött személy utazik a járaton, akkor könnyen továbbadhatja a vírust másoknak.

A videóban megszólal Eric Coquerel, az Engedetlen Franciaország képviselője is, aki azt hangsúlyozza, hogy már most kellenének a megfelelő védőfelszerelések, főleg maszkok, és sűríteni kellene a járatokat is a tömegközlekedésben. (Az Engedetlen Franciaország - LFI - voltaképpen egy kommunista párt, és a baloldali párizsi vezetést szélsőbalról támadja.)

Franciaországban jelenleg csak ajánlott az arcmaszkok viselése, de a tömegközlekedésben feltétlenül az.

A francia kormány késlekedő intézkedései miatt - az első koronavírusos beteg megjelenése után több mint 40 nappal döntöttek csak a veszélyhelyzetről - az országot súlyosan érintette a járvány. Eddig több mint 22 ezren haltak meg koronavírusban.