Szingapúrban egyetlen nap alatt 931 embert diagnosztizáltak SARS-CoV-2 vírusfertőzéssel, így az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma elérte vasárnapra a 13 624-et, Dél-Koreában viszont laposodik a járványgörbe.

A szingapúri új fertőzöttek többsége munkásszállásokon lakó bevándorló dolgozó - tudatta közleményben az egészségügy-minisztérium. Az új fertőzöttek közül 15-en állandó lakosok.
Szombaton 618-cal nőtt az új fertőzöttek száma, a járvány kezdete óta tizenketten haltak bele a Covid-19-betegség okozta szövődményekbe.
Hivatalos adatok szerint az 5,7 milliós lélekszámú miniországban a legmagasabb jelenleg Ázsiában a fertőzöttek aránya, miután a járvány felütötte a fejét a 300 ezer, többségében dél-ázsiai munkás lakta túlzsúfolt munkásszállásokon.Szingapúr kiállítótermekben és más létesítményekben ideiglenes járványkórházat állít fel a fertőzöttek számának növekedése miatt. 

A szingapúri új fertőzöttek többsége munkásszállásokon lakó bevándorló dolgozóForrás: AFP/Roslan Rahman

Mintegy tízezer, létfontosságú szolgáltatásokban dolgozó munkást más szálláshelyekre - közöttük katonai táborokba, fedett sporttermekbe és lakóhajókra - költöztettek - közölték a hatóságok.
Srí Lanka kérte Kuvaitot, hogy hosszabbítsa meg az arab országban dolgozó több ezer állampolgára tartózkodási engedélyét május 30-ig, mert az indiai-óceáni szigetországban 24 órás kijárási tilalom van életben a koronavírus-járvány miatt. Kuvait április 1. és 30. között teszi lehetővé, hogy az iratok nélküli külföldiek büntetés megfizetése nélkül, Kuvait költségére elhagyják az országot. A srí lankaiaknak szombatig kellett elhagyniuk Kuvaitot. A múlt hónapban Srí Lanka meghatározatlan időre lezárta a világjárvány miatt a nemzetközi repülőterét. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint Srí Lankán az igazolt fertőzöttek száma 462, a haláleseteké 7 fő.
Dél-Koreában néhány templomban istentiszteletet tartottak vasárnap, miután a koronavírus-járvány lassulása után a kormány április 19-én lazított a távolságtartási szabályokon. Így is korlátozott számban, maszkban és az előírt távolságot betartva hallgatták a hívők a szertartásokat.

Az új koronavírus járványa miatt fertőtlenítenek egy metrókocsit Szöulban.Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A szöuli Joidói Teljes Evangéliumi Templomba előre kellett jelentkezni, de csak a templom befogadóképességének a tizede - 1200 hívő - számára engedélyezték a részvételt.
A mintegy 560 000 lélekszámú gyülekezettel rendelkező legnagyobb dél-koreai protestáns templomban hét istentiszteletet tartanak vasárnap, kétórás időközökkel.
Újraindultak a misék és az imák a katolikus egyházmegye és a buddhista közösség templomaiban is.Dél-Koreában 10 728 fertőzöttet, 242 halálesetet és 8717 gyógyultat tartanak számon - közölte a dél-koreai járványügyi és betegségmegelőzési központ (KCDC) vasárnap.
Thaiföldről vasárnap 15 új igazolt fertőzést jelentettek. A járvány kezdete óta 2922 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és 51-en haltak bele az általa okozott Covid-19 nevű betegségbe. Az új fertőzöttek közül öten külföldről érkeztek, ahol karanténban voltak.
Indiában 45 új halálesetet és 1554 új fertőzöttet jelentettek országszerte, így a halálesetek száma elérte a 824-et és az igazolt fertőzéseké a 26 496-ot. Az aktív betegek száma 19 868 - közölte az indiai szövetségi egészségügy-minisztérium. Vasárnapig 5804 ember hagyta el a kórházat. Indiában vasárnap volt a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása céljából elrendelt országos karantén 33. napja.

Indiában vasárnap volt az országos karantén 33. napja.Forrás: Shutterstock / Készítette: Govind Jangir

A március 25-én elrendelt kijárási korlátozások május 3-ig vannak érvényben.
Pakisztánban 12 723-ra nőtt vasárnapra az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig 269 - közölte az egészségügy-minisztérium. Az elmúlt 24 órában 15 beteg halt meg és 783 ember tesztje lett pozitív. Továbbra is a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban tartják számon a legtöbb fertőzöttet, szám szerint 5378-at, ezt követi Szindh tartomány 4232 igazolt fertőzöttel.
A pakisztáni kormány szombaton május 15-ig meghosszabbította a nemzetközi légi járatok felfüggesztését - közölte a Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAA). A teherszállító és a segélyszállítmányokat szállító gépek külön engedéllyel továbbra is üzemelnek.
A Fülöp-szigeteken hét új halálesettel 501-re nőtt az új típusú koronavírus-járvány áldozatainak a száma, az igazolt fertőzötteké 285 új esettel elérte a 7597-et - közölte vasárnap az egészségügy-minisztérium. A járvány kezdete óta 862 beteg gyógyult meg.