Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában

koronavírus, Ausztria
Szájmaszkot viselő emberek egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-én.
Vágólapra másolva!
Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában; az elmúlt 24 órában 1,6 százalékkal csökkent az ilyen esetek száma, vagyis a vasárnapi adathoz képest hétfőn már 38-cal vannak kevesebben azok, akik még nem gyógyultak meg a fertőzés következményeiből.
Vágólapra másolva!

A legtöbb aktív fertőzött Stájerország tartományban (546 fő) és Bécsben található (520 fő).
Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában is. Eddig 15 274-en fertőződtek meg koronavírussal.

12 362 embert időközben gyógyulttá nyilvánítottak.

Kórházi kezelésre 579-en szorulnak, közülük 140-en vannak intenzív osztályon.

Szájmaszkot viselő emberek egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-jén. Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A betegség okozta szövődményekbe eddig 549-en haltak bele Ausztriában.

A koronavírustesztet 232 537 esetben végezték el. Az Egészségügyi Minisztérium közben bejelentette, hogy a március közepe óta érvényben lévő kijárási korlátozások ellenére megengedett a hozzátartozóknál, illetve a barátoknál tett privát látogatás.

A kijárási korlátozás a nyilvános helyekre vonatkozik. Lehetőség van ugyanakkor egészségügyi sétára, illetve a szabad levegőn való tartózkodásra. Ennek feltétele ugyanakkor, hogy a nem közös háztartásban élő személyektől legalább egy méteres távolságot kell tartani. Az április végéig érvényben lévő korlátozás esetleges feloldásáról, illetve meghosszabbításáról a hónap végéig döntenek. Az embereket ugyanakkor arra kérik, lehetőség szerint csökkentsék a személyes találkozásokat, a vírus újbóli terjedésének megakadályozása érdekében.

Az Osztrák Szamaritánus Szövetség (ASBÖ) tagjai védőruhákkal teli ládákat rakodnak Bécsben 2020. március 20-án. Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Közben Alma Zadic (Zöldek) igazságügyi miniszter bejelentette, hogy május 11-től enyhítik a látogatási tilalmat a börtönökben, így a hozzátartozók bemehetnek a fogvatartottakhoz. A tárcavezető javaslatot tett arra, hogy 300 fővel, lehetőség szerint női alkalmazottakkal növeljék a börtönőrök számát.

Zadic szerint sokan vonzónak találják majd ezt a karrierlehetőséget, ami egyben biztonságos, válságbiztos, felelősségteljes állást jelent majd.

Ráadásul a tervek szerint a munkalehetőségek is bővülnek, a tárcavezető ugyanis létrehozna egy olyan részleget, ahol a börtönből történő szabadulásra készítik fel a fogvatartottakat, hogy minél nagyobb eséllyel illeszkedjenek vissza a társadalomba, és emellett egy jogi irodát is működtetnének, ahol a börtönlakók hétköznapi gondjaival foglalkoznának. Ezenfelül a személyi állomány számára rendelkezésre álló költségvetés a tavalyihoz képest 2,5 millió euróval emelkedik majd. Friedrich Alexander König, a Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője arról számolt be, hogy Ausztria 28 börtöne fertőzésmentes maradt. Két új fogoly koronavírustesztje lett pozitív, őket azonban elkülönítették. A börtönőrök közül hét ember tesztje lett pozitív, de ők nem szolgálattétel közben kapták meg a fertőzést. König ismertette azt is, hogy a fogvatartottak a válság idején is részesülnek terápiás kezelésben, illetve lelki gondozásban. A terapeutákkal való beszélgetések egyes intézményekben telefonon, másutt pedig csoportosan történnek. Ígéretet tett arra, hogy az enyhítések bevezetésével egy időben a gyógykezelések is egyre intenzívebbé válnak majd.