Nyilvánosságra került egy belső utasítás, melyben arra kérik egy franciaországi megye rendőreit, hogy a ramadán idején fogják vissza az intézkedéseket. Az országos rendőrfőkapitány magyarázatot követel, hiszen mégiscsak egy világjárvány kellős közepén vagyunk – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Nagy felháborodást váltott ki az a belső utasítás, amelyet a Franciaország északi részén lévő Calvados megye prefektusa adott ki a dolgozóinak, arra kérve a rendőröket, hogy a ramadán idején, vagyis április 24. 5 óra 9 perctől május 23. 21 óra 52 percig a békesség érdekében legyenek elnézőbbek a naplemente után csapatosan ünneplő muszlimokkal szemben,  és „ne háborgassák" őket, amennyiben nem jelentenek veszélyt másokra.

Az utasításra reagált Laurent Nuñez belügyminiszter-helyettes, aki elmondta, hogy a minisztérium semmiféle olyan utasítást nem adott ki, ami szerint enyhíteni lehetne, illetve kellene a kijárási tilalom megszegőinek ellenőrzésén és büntetésén. 

Az utasítás érthetetlen, főleg annak fényében, hogy az elmúlt héten Franciaország-szerte több településen is rendszeresek voltak a rendőrök elleni támadások,  legutóbb Rouen-ban támadtak rájuk tűzijátékkal.

A támadásokkal kapcsolatban maga Christophe Castaner belügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a törvényt és ennek megfelelően a kijárási tilalmat mindenkivel betartatják, ugyanakkor egy Twitter-bejegyzésében együttérzéséről biztosította muzulmán honfitársait, akiknek a mostani nehéz körülmények között a megszokott rituálék nélkülözésével kell a ramadánt ünnepelniük.

Az esettel kapcsolatban megszólalt az országos rendőrfőkapitány is, aki mielőbbi magyarázatot kért az utasítást kiadó megyei prefektustól.