Csökkent a napi halálozási szám Spanyolországban

koronavírus, Spanyolország, Madrid, kórház, orvosok
Új koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a madridi Ramon y Cajal kórház intenzív osztályán 2020. április 24-én.
Vágólapra másolva!
Egyre kedvezőbb adatok érkeznek a koronavírussal kapcsolatban Spanyolországból. Az aktív esetek száma az elmúlt 4 napban csökkent.
Vágólapra másolva!

301-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben egy nap alatt Spanyolországban, az áldozatok száma így 23 822-re nőtt - írja a Reuters az egészségügyi minisztérium adatai alapján.

Egy nappal korábban

a napi halálozási szám 331 volt.

Az igazolt fertőzöttek száma 209 465-ről 210 773-ra nőtt.

Az egészségügyi minisztérium a tartományokból érkezett adatok alapján készült jelentésében napok óta csak azoknak a fertőzötteknek a számát közli, akiket a legmegbízhatóbbnak tartott, orr- és garatváladékból vett minta alapján készült, PCR-tesztek igazoltak.

Fontos megemlíteni, hogy április 23-án még 100 ezer felett volt az aktív spanyol esetek száma, ez a szám az elmúlt négy napban csökkent, április 27-én 85 ezer volt.

Az elmúlt nap során 1673-mal növekedett azok száma, akik legyőzték a fertőzést. A gyógyultak száma hétfőn 2144-tel, vasárnap több mint háromezerrel emelkedett, és már elérte a 102 548-at.

Új koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a madridi Ramon y Cajal kórház intenzív osztályán Forrás: MTI/AP/Manu Fernández

"A helyzet kedvezőbb mint amire a nyers számok engednek következtetni" - mondta a Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban.

A járványügyi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy

az ország 17 autonóm közösségből 16-ban több a gyógyult mint az új fertőzött.

A spanyol kormány keddi ülésén tárgyalja és nyilvánosságra hozza a járványügyi intézkedések enyhítésére vonatkozó menetrend tervezetét.

Pedro Sánchez kormányfő szombati nyilatkozata szerint remélhetően május második felében "a lehető legnagyobb elővigyázatossággal", lassan és fokozatosan elkezdhetik feloldani a korlátozásokat.
Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot a parlament meghosszabbított május 9-én éjfélig.