Édouard Philippe francia miniszterelnök ismertette, hogyan indul újra az élet

PHILIPPE, Édouard
Párizs, 2020. április 28. Edouard Philippe francia miniszterelnök előterjeszti a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldására vonatkozó terveit a parlament 2020. április 28-i ülésén Párizsban. MTI/EPA/ABACA pool/Niviere David
Vágólapra másolva!
Édouard Philippe francia miniszterelnök a Nemzetgyűlésben ismertette az országban május 11-től életbe lépő döntéseket, melyek bevezetésével fokozatosan újraindítanák az országot. Egy felmérés szerint a lakosság nagy része ugyanakkor nem bízik benne, hogy a francia kormány képes kivezetni az országot a válságból - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A maszkok beszerzésével, az iskolai tanítással, a munkába járással, a tömegközlekedéssel, a boltokkal és a gyülekezésekkel kapcsolatban is választ vártak a francia miniszterelnöktől mai parlamenti felszólalásában. A kormányfő beszédét azzal kezdte, hogy elmondta,

hatásos volt a karantén bevezetése,

mivel sikerült megfékezni a járvány továbbterjedését, de itt az ideje, hogy újra elinduljon az élet Franciaországban.

Édouard Philippe először a maszkokról beszélt, elmondta, hogy lesz elég védőfelszerelés, egyrészt tovább növelik a maszkok hazai gyártását, másrészt elmondása szerint hetente 100 millió maszk érkezik az országba, továbbá textilmaszkokat is gyártanak, ennek érdekében engedélyezték a varróműhelyek újranyitását. Sok civil is beszállt a gyártásba, igen népszerű például egy 100 éves asszony, aki saját kezűleg varrja a maszkokat a Vöröskereszt számára.

A maszkok viselésén kívül a tesztelésre is nagy hangsúlyt fektet a francia kormány, erről is beszélt a miniszterelnök. Igaz, egy nappal korábban Olivier Veran egészségügyi miniszter, amikor számon kérték rajta a kevés tesztelést, arról beszélt, hogy nevetséges csodát várni a tesztektől, ennek akkor lenne igazi hatása, ha minden nap mind a 66 millió franciát tesztelnék. Ami ugye nonszensz.

Az iskolák újranyitásával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy első körben a bölcsődék, az óvodák és az általános iskola alsó tagozata nyitna meg május 11-én, majd egy héttel később az általános iskola felső tagozata.

A gimnáziumok és szakközépiskolák sorsáról pedig május végén döntenek majd. (Könnyen lehet, hogy azok nem nyílnának meg.) Hozzátette, hogy a távolság megtartása érdekében maximum 15 tanuló lehet majd egyszerre egy osztályteremben, és továbbra is biztosítják a távoktatás lehetőségét azoknak, akik nem szeretnék elküldeni gyerekeiket az iskolába. A bölcsődékben legfeljebb 10 gyerek lehet majd egy csoportban, így azoknak a szülőknek a gyerekeit várják elsősorban, akiknek nem megoldható a távmunka vagy egyedül nevelik gyereküket.

A munkával kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott:

még mindig a távmunkára kell törekedni, ezért azt kérte, hogy aki csak teheti, ilyen módon otthonról dolgozzon továbbra is.

Május 11-én kinyithatnak a nem létfontosságú szolgáltatást biztosító üzletek is, valamint a könyvtárak és a kisebb múzeumok is, de az éttermek és bárok zárva maradnak Franciaországban, ezek kinyitásáról június 2-a után döntenek majd. A templomok nem látogathatók június 2-ig, és a temetéseken továbbra is legfeljebb 20 ember vehet részt. Ami a gyülekezéseket illeti, tíz személynél többen nem tartózkodhatnak egy helyen.

Május 11-től a tömegközlekedés 70 százalékos kapacitással fog üzemelni, de a miniszterelnök arra kéri a lakosságot, hogy csúcsidőben csak azok utazzanak, akiknek munkába kell menni, hogy elkerüljék a tumultust, hozzátette továbbá, hogy a tömegközlekedést igénybe vevőknek kötelező lesz a védőmaszk viselete. Beszéde végén a miniszterelnök elmondta, hogy hamarosan be fog nyújtani egy törvénytervezetet, amelynek értelmében meghosszabbítanák az egészségügyi szükségállapotot július 23-ig.

Akármilyen optimista próbált lenni a francia miniszterelnök parlamenti beszéde, a franciák egyre kevésbé bíznak a kormányukban, az Odoxa felméréséből, melyet 1005 francia állampolgár online megkérdezésével végzett 2020. április 22. és 23. között, az derül ki, hogy a lakosság 62 százaléka nem bízik abban, hogy a kormány képes kivezetni az országot a koronavírus okozta válságból.

Sok település vezetője nem ért egyet az iskolák újranyitásával, Seine-Saint-Denis megyében például eddig nyolc polgármester jelezte, hogy nem fogja engedélyezni a bölcsődék és az óvodák újranyitását május 11-én. Egy, a megyei prefektusnak küldött levélben le is írták, hogy az általuk vezetett településeken leghamarabb csak szeptemberben nyitnak ki a bölcsődék és az óvodák – írja a Le Parisien.