Újabb a koronavírusból felépült emberek, köztük idősek is, beszélnek arról, hogy hogyan élték meg a betegség napjait. Sokan, miután meggyógyultak, újabb nehézségekkel kellett, hogy szembenézzenek. Egyikük, egy idős nő túlélte a betegséget, férje viszont, aki szintén elkapta, belehalt. Egy férfit pedig kiközösítenek a rokonai és barátai, mióta átesett a betegségen, mert azt gondolják, örökre fertőző marad.

Mindössze 7 napot töltött kórházban, és teljesen felépült a koronavírusból a 98 éves Doug Moore. A Wellingborough nevű településről származó angol férfi megköszönte a Kettering Basic Clinic dolgozóinak a kedvességet, és a gondoskodást. Ahogy fogalmazott, ápolói és orvosai mindent megtettek azért, hogy a körülményekhez képest széppé tegyék a bent töltött napjait, és kényelmesen érezze magát - írja az abc14news.hu. 

Egy idős férfi maszkot visel az Egyesült Királyságban. Képünk illusztrációForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A nyugdíjas férfi egy hónappal ezelőtt került be a kórházba koronavírusos tünetekkel.Idős kora ellenére viszonylag könnyedén megúszta a betegséget, még az intenzív osztályt is elkerülte, és egy hét után tolószékében kigurult a folyosóra, ahol a személyzet hangos tapssal ünnepelte őt, amiért túlélte a betegséget.Tulajdonképpen még élveztem is a bent töltött napokat. Hiszen jó kezekben voltam, gondoskodtak rólam, és vigyáztak rám. Talán furcsa, hogy ezt mondom, de igazi luxuskörülmények között éltem"- mondta az idős férfi, akinek a második világháborút is sikerült átvészelnie katonaként.

A dublini Nell McGroddy idős kora ellenére szintén kigyógyult, férje azonban nem.
A nyugdíjas asszony májusban ünnepli 80. születésnapját, és családja azzal próbálja feledtetni vele a fájdalmakat, hogy megkérték a világ minden táján élő embereket, írjanak egy születésnapi köszöntőt neki.
Nell és férje, John 50 évig éltek együtt boldog, felhőtlen házasságban. Az idős házaspár néhány nap eltéréssel betegedett meg, és egy magánklinikán ápolták őket.
Apánk temetése egészen szürreális élmény volt. Csak ültünk bent mindannyian, egymástól távol, zokogtunk, és még arra is képtelenek voltunk, hogy megvigasztaljuk egymást. Borzasztó érzés volt látni a síró testvéreimet, még borzasztóbb, hogy én sem voltam olyan állapotban, hogy legalább egy kicsit megnyugtassam őket- mondta el a fiuk, Jake.

A gyászoló család tudta, hogy anyjuk, Nell ugyanabban a betegségben szenved, mint ami miatt apjukat elveszítették. Az asszony napról napra jobban lett, ami a gondozók kiváló munkájának köszönhető - írta meg az Irishpost.com.

Járókelők Dublin utcáin. Képünk illusztrációForrás: AFP/Paul Faith

Az asszony másik fia, Dom elmondta, anyja már majdnem teljesen felépült, azonban továbbra sem tudja felfogni, hogy férje nincs többé. Naponta többször is érdeklődik utána, hogy hol van.

Anyu enyhe demenciában szenved, így talán fel sem fogta teljesen, hogy apa meghalt- mondta Dom.

Amikor Nell teljesen kigyógyult a légúti panaszaiból, a család ünnepséget rendezett számára, május 6-án azonban újabb jeles napra készülnek: Nell 80. születésnapjára.

Fia, Jake megköszönte mindenkinek a Facebookon a részvétnyilvánítást, és a kedves szavakat, és arra kért mindenkit, hogy csatlakozzanak anyja 80. születésnapjához némi jókívánsággal.

"Amikor apám meghalt, mindenki azt kérdezte nagyon kedvesen, hogy mit tudnak tenni azért, hogy jobban érezzem magam. Sajnos, akkor semmit nem tehettek. Most azonban mindennél jobban örülnék, ha néhány kedves szóban felköszöntenék édesanyámat, aki május 6-án lesz 80 éves, és az utóbbi időkben rengeteg dolgon keresztülment. Túlélte a koronavírust, ám elveszítette szeretett férjét, az apánkat, és most nagyon magányosnak érzi magát. Sajnos nem tudjuk most meglátogatni, de küldjünk neki egy szép születésnapi köszöntőkártyát- írta a férfi egy posztjában.
Egy ilyen egészen kis dolog megváltoztathatja az ember egész életét- tette hozzá.

A Haughtonban élő, angol Mary Howard szintén meggyógyult a koronavírusból, ma már otthon van a saját lakásában.
Március 26-án a nő rosszul lett, húga azonnal hívta a mentőket. A nőnek ekkor már közel 40 fokos láza volt. A mentősök a Bossier City kórházba vitték, ahol koronavírussal diagnosztizálták.

Howard intenzív osztályra került, ahol 13 napig lélegeztetőgépet kapott - írta a ksla.com.
Április 26-án állapota javult, otthoni karanténba került. Ma már szinte teljesen felépült, azonban a vírus átmenetileg mozgásszervi problémákat okozott nála, így járókeretet kell használnia:Még nem vagyok teljesen egészséges, de Istennek hála, hogy életben maradtam- mondta a nő, aki megköszönte a kórház dolgozóinak, hogy gondoskodásukkal hozzájárultak az életben maradásához.

Howard hozzátette, mielőtt megbetegedett, nem is gondolta volna, hogy ő is ki van téve a koronavírus veszélyének, és azt reméli, hogy a története segít másoknak megérteni, hogy saját érdekük a járványügyi rendeletek elfogadása, és betartása. Mindenkit figyelmeztet a maszkviselés és szociális távolságtartás fontosságára.A 52 éves zimbabwei üzletember, Saul Sakudya szintén felépült a járványból, azonban azóta messzire elkerülik a barátai, mert attól tartanak, hogy továbbra is fertőz.

A középkorú férfi az elsők között volt Zimbabwében, akinek pozitív lett a tesztje az új koronavírusra, miután hazatért egy dubai útról.
A járvány ekkor még annyira kezdeti szakaszában volt, hogy a kórházak még védőruházattal sem rendelkeztek.Amikor bevittek, az összes dolgozó hirtelen szétszéledt, és úgy menekültek előlem, mintha 10 éhes oroszlán támadta volna meg őket, holott csak egy ember vagyok- mondta Sakudya.

Maszkban sétál egy férfi Zimbabwében. Képünk illusztrációForrás: AFP/Zinyange Auntony

Szinte biztos voltam benne, hogy meg fogok halni - tette hozzá.

Miután több, mint három óra hosszát várakozott a mentőautóban, a négygyerekes apát a fertőző betegek osztályán helyezték el.
Prosper Chonsi, Harare város igazgatója elmondta, hogyamikor Sakudya kórházba került, még nem voltak kialakult protokollok a koronavírusos betegek ellátására vonatkozóan.

A nemzeti kormány folyamatos felújításokat végez a kórházban, hogy alkalmassá tegye a koronavírussal fertőzött páciensek kezelésére - mondta Chonzi.

Zimbabwe egészségügyi rendszere még a legjobb időszakokban is hiányt szenved a gyógyszerekből, és az alapvető felszerelésekből. A kormány már emelte a felszerelési és védőruházati adományok számát, ám az egészségügyi dolgozók számára még mindig nincsenek megfelelő készletek.
Pénteken 31 új fertőzöttet, és négy halálesetet jegyeztek az országban - írta meg a Nytimes.com.
Sakudya viszonylag enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget, így amikor feleségének, és két felnőtt fiának is pozitív lett a koronavírus-tesztje, úgy döntött, hogy hazamegy hozzájuk, hogy gondoskodjon róluk.
Azóta a férfi és családja is felépültek a betegségből, ám Sakudya attól tart, egy ideig még viselniük kell a megbélyegzéseket, amit csupán azért kapnak, mert átestek a koronavíruson.
Noha azóta két negatív teszt is igazolta, hogy a férfi gyógyult, a rokonai és barátai továbbra sem hajlandóak meglátogatni őket.Néhány ember azt gondolja, még mindig van bennem némi vírus, amivel megfertőzhetem őket. Azt hiszik, ez egy olyan fertőzés, amiből nem lehet maradéktalanul kigyógyulni. Egy ismerősöm el is nevezte az utcánkat "Koronavírus utcának", és azóta többen is messzire kerülik azt a helyet, ahol lakunk. Nagyon fáj, de megpróbálom éretten kezelni, és elfogadni a helyzetet
- magyarázta a férfi.