Tüntettek az ukrán kormány épülete előtt a korlátozások miatt - videó

Ukrajna, tüntetés, kiskereskedelem, kiskereskedők, koronavírus, korlátozások
Kiskereskedők tüntettek az ukrán kormány épülete előtt a korlátozások enyhítéséért
Vágólapra másolva!
Kiskereskedők vonultak szerdán az ukrán kormány épülete elé tüntetni Kijevben, követelve, hogy a kabinet május 1-jétől enyhítsen a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozásokon - számoltak be róla az ukrán média.
Vágólapra másolva!

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a tiltakozók autókon érkeztek és járműveikkel egy időre lezárták a kormányépülethez vezető utcákat. A 24-es tévécsatorna beszámolója szerint

több mint százan vonultak a helyszínre és történt egy kisebb összetűzés is a rendőrökkel.

Sérültekről, őrizetbe vételekről egyelőre nem érkezett hír. A tüntetők hangosbemondón keresztül közölték a kormánnyal, hogy

Közben az egészségügyi minisztérium adatai alapján szerdára egy nap alatt 456 új esettel 9866-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, a betegségben meghaltaké pedig 11 esettel 250-re nőtt. A betegségből 1103-an gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban 111-en. Az egészségügyi dolgozók körében a fertőzöttek száma 133-mal nőtt, és elérte a 1976-ot.

Jelenleg 3093-an szorulnak kórházi ápolásra, köztük 333 egészségügyi alkalmazott.

Lélegeztetőgépen 129-en vannak.

Az országban eddig 104 544 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el, ebből előző nap 5825-et.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi sajtótájékoztatóján leszögezte: Ukrajnában a koronavírus-fertőzöttség kimutatására az egyetlen jóváhagyott szűrési módszer a kórokozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét kimutatni hivatott PCR-vizsgálat. Hozzátéve ugyanakkor, hogy a gyorsteszttel végzett ellenőrzés sem tiltott.

A miniszter értésre adta, hogy

a szakorvosi rendelőintézetek továbbra is csak sürgősségi eseteket láthatnak el, felülvizsgálatokat nem.

Szavai szerint ezt a korlátozást csak akkor oldja fel a kormányzat, ha a koronavírus-fertőzés terjedése lassulni kezd az országban.

Szvitlana Satalova, az egészségügyi miniszter helyettese hozzáfűzte, hogy a koronavírusos betegekkel foglalkozó orvosok számára a kormány által megígért egyszeri bérkiegészítés összegét - 241,8 millió hrivnyát, azaz csaknem 3 milliárd forintot - már elkülönítették a régiók számára, és reményei szerint legkésőbb csütörtökön a kincstáron keresztül el is jut mindenhová.