Lengyelországban tovább enyhítenek a korlátozásokon

2020.04.29. 12:13

Lengyelországban május 4-től tovább enyhítenek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokon, az egészségügyi szabályok következetes betartása mellett újból üzemelhetnek majd a szállodák, megnyílnak a nagy bevásárló központok - közölte szerdai sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.

Szintén május 4-től létszámkorlátozásokkal megnyílnak egyes kulturális intézmények - múzeumok, szépművészeti galériák és könyvtárak. Elérhetővé teszik ismét az ambuláns gyógytornakezeléseket, amelyeket korábban könnyebb panaszokra vonatkozóan felfüggesztettek.

Május 6-tól bizonyos korlátozásokkal, az üzemeltetők döntésétől függően újból működhetnek a bölcsődék, óvodák.A bevásárló központokban az ügyfelek nem tartózkodhatnak hosszabban a folyosókon, a boltokban pedig korlátozzák, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat benn.

Lengyelországban április 20-án kezdtek enyhíteni a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseken, azóta az egészségügyi szabályok betartása mellett egyszerre többen - 15 négyzetméterenként egy-egy személy - tartózkodhatnak a boltokban és a templomokban, feloldották az erdő- és parklátogatási tilalmat.

Védőmaszkot és arcvédő pajzsot viselő dolgozók a Volkswagen poznani autógyárában 2020. április 27-én, miután újranyitották az üzemetForrás: MTI/PAP/Jakub Kaczmarczyk

Korábbi bejelentések szerint az enyhítések harmadik szakaszában - amelynek kezdetét még nem szabták meg - megnyílnak majd az éttermek, fodrászati és kozmetikai szalonok. Működhetnek az általános iskolák alsótagozatos osztályai is, itt azonban megszabják a tanteremben tartózkodó gyermekek maximális számát. A hagyományos iskolai oktatást egyelőre május 24-ig függesztették fel.

Autós érkezik a gdanski PGE Aréna parkolójában létesített autós tesztállomásra 2020. április 27-én, a koronavírus-járvány idejénForrás: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Morawiecki szerdai sajtóértekezletén aláhúzta: a járvány fejleményeire a kormány rugalmasan fog reagálni, tervek szerint kéthetente enyhítenek az intézkedéseken, de lehet, hogy szükség esetén szigorítanak is.

Rámutatott: szerda az első olyan nap, amikor az új fertőzöttek száma várhatóan kisebb lesz, mint a gyógyultnak nyilvánítottak száma, vagy ahhoz közeli szinten lesz.

Lengyelországban szerda délelőttig 12 415 Covid-19-fertőzést mutattak ki. Kedden 316 új esetet regisztráltak, míg hétfőn 285, vasárnap pedig 344 volt a napi növekmény. Eddig összesen 606 beteg halt meg, 3025-en felgyógyultak.