Nemcsak, hogy megszegték a spanyolországi kijárási korlátozásokat azok a migráns hátterű muszlimok, akik egy épület tetejéről, hangosítóval hívták imára az embereket, de ezt ráadásul egy katolikus katedrális tetejéről tették meg, ezzel is provokálva a keresztény hívőket – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség spanyol forrásra hivatkozva.

Pénteken történt az eset, de csak később adtak róla hírt, hogy néhány Spanyolországban élő, migráns hátterű muszlim férfi úgy gondolta, elég volt nekik a bezártságból, dacára a világjárványnak.

Ezért hát elmentek a Lleidában lévő öreg katedrálishoz, felmentek a tetejére, ahol hangszórókat szereltek fel. Ezeket aztán később arra használták, hogy hangjuk az egész városhoz elérjen, amikor imára hívták az embereket a ramadán jegyében. Az esetről felvétel is készült.

Ezzel a férfiak nyilvánvalóan megszegték a szigorú spanyol kijárási korlátozásokat, sok embernek azonban nem is ez volt a legnagyobb problémája, hanem az, hogy az iszlám hívőket egy katolikus templom tetejéről hívták imára.

Ez sokak szerint a keresztény hívők provokációja is volt egyben, akiknek minden istentisztelet be van tiltva a koronavírus-járvány miatt.A muszlim szabályszegők mellett állt ki Sandra Castro, a baloldali Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) helyi titkára is.

Ő a közösségi médiában azt írta, egyenesen libabőrös lett, amikor meghallotta az iszlám imára való hívást, ez ugyanis szerinte nagyon gyönyörű és megindító volt.

Másként vélekedett azonban Xavier Palau, a spanyol Néppárt lleidai szóvivője, aki szerint a város baloldali vezetése a keresztényellenességre buzdít. A jelek szerint ugyanis az önkormányzat a muszlim közösség oldalára állt, miközben a keresztényeket jóformán bünteti azzal, hogy számukra tilosak az istentiszteletek.

Mostanában ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy a muszlimok úgy érezték, rájuk nem vonatkoznak a koronavírus miatti korlátozások.

Nemrég El Vendrellben nem akartak otthon maradni, helyette inkább tömegesen imára gyülekeztek az utcán.