Visszatért a járványos gyermekbénulás Nigerbe

WHO, Niger, járványos gyermekbénulás, oltás, koronavírus, koronavírus-járvány,
Visszatért a járványos gyermekbénulás Nigerbe az oltókampány felfüggesztésével.
Vágólapra másolva!
Ismét járványos gyermekbénulásos eseteket jelentettek Nigerből, nem sokkal az után, hogy a koronavírus-járvány miatt az országban felfüggesztették a betegség elleni oltókampányt - jelentette szerdán az AP hírügynökség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A szervezet két gyerekről tud, akik elkapták a betegséget, közülük egy lebénult. Pascal Mkanda, a WHO gyermekbénulással foglalkozó afrikai irodájának a koordinátora szerint a megbetegedések száma vélhetően nőni fog, mert ilyen rövid idő alatt nem tudnak megbízható immunizációs kampányt elindítani.

A WHO és a vele együttműködő szervezetek április elején jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt

legalább június 1-ig le kell állítaniuk minden, járványos gyermekbénulás elleni oltókampányt,

noha azt is hangsúlyozták, hogy ez elkerülhetetlenül megbetegedésekhez fog vezetni.

A járványos gyermekbénulás megszüntetéséhez a gyerekek több mint 90 százalékának az immunitására van szükség, ám a több millió egészségügyi dolgozó részvételével zajló oltási kampányok során nem lehet betartani a koronavírus miatt elrendelt társadalmi távolságtartás szabályait.

Afrikában Nigerrel együtt 15 ország küzd a járványos gyermekbénulással,

amelyet a szájon át adható vakcina anyagában lévő mutálódott vírus okoz.

Egészségügyi szakemberek eredetileg úgy vélték, 2000-re sikerül megszüntetni a gyermekbénulást, ám ez a határidő optimistának bizonyult.

A járványos gyermekbénulás, latinul poliomyelitis vírusos megbetegedés, amely az esetek egy részében izomsorvadást okoz, amely akár halálos is lehet, ha létfontosságú szerv, például a tüdő tágulásáért felelős rekeszizom esik áldozatául.