Betiltották a Hezbollah libanoni síita iszlamista szervezet tevékenységét Németországban Horst Seehofer belügyminiszter csütörtöki bejelentése nyomán, a lépést üdvözölte Izrael, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia is. A szervezetnek azonban joga van rá, hogy egy hónapon belül fellebbezzen a döntés ellen. A német belföldi hírszerzés becslései szerint körülbelül 1050 olyan potenciálisan szélsőséges személy van az országban, aki a Hezbollahhoz köthető. Az Irán által támogatott Hezbollahot az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia, Izrael és Szaúd-Arábia terrorszervezetnek tartják.

A dpa német hírügynökség szerint a tilalmat bejelentő Seehofer közlésével egy időben rendőrök százai tartottak razziákat mecsetekben és egyéb helyiségekben az új rendelkezés érvényesítése érdekében. A dpa szerint a rendőrök négy mecsetet és a Hezbollahhoz köthető szervezetek helyiségeit kutatták át egyebek között Berlinben, Dortmundban, Münsterben és Brémában.

Gépfegyveres rendőr egy rajtaütés helyszínén Berlinben, 2020. április 30-án.Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A művelet során a rendőrök vezető Hezbollah tisztségviselőket azonosítottak - közölték források a hírügynökséggel. Legalább 15 helyiséget kutattak át négy államban 425 rendőr részvételével. Számos dokumentumot és számítógépet lefoglaltak, veszélyes fegyverekre azonban nem bukkantak - tették hozzá.

A tilalmat elrendelő határozat - amelybe a dpa betekintést nyert - formálisan Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetőjének szól, és kitér a tilalom részleteire. Tiltja a Hezbollah jelképeinek használatát Németországban, tiltja a csoport támogatóit a szervezkedéstől, egyúttal lehetővé teszi a szervezethez tartozó bármiféle eszköz lefoglalását.

A német törvény értelmében a Hezbollahnak joga van fellebbezni a döntés ellen, egy hónapon belül.

Horst Seehofer a Bild című lapnak azzal magyarázta a döntést, hogy Németország történelmi felelősséggel tartozik Izraelnek a második világháború borzalmait követően. A libanoni mozgalom vitatja Izrael létjogosultságát, és nyíltan megsemmisítésére szólít fel - fűzte hozzá.

A német kormány mindazonáltal nem számít arra, hogy a tilalom következtében támadás érje Németországot vagy a német érdekeltségeket Libanonban, ahol a Hezbollah támogatását élvező miniszterelnök vezette kormány van hatalmon.

A német belföldi hírszerzés becslései szerint körülbelül 1050 olyan potenciálisan szélsőséges személy van az országban, aki a Hezbollahhoz köthető. Hivatalosan nem tartanak fenn szervezetet Németországban, nem hivatalosan azonban tevékenykednek, egyebek között adományt gyűjtenek.

A német parlament decemberben határozatot fogadott el, amelyben felszólította a szövetségi kormányt, hogy vezessen be teljes tilalmat a Hezbollahhal szemben, és hasonló intézkedésekre sürgetett más uniós tagországokat. Németországban eddig csak a Hezbollah katonai szárnya volt betiltva, ahogy a legtöbb EU-tagállamban, ahol a szervezet politikai szárnya nincs betiltva.

Az EU 2013-ban vette fel a Hezbollah katonai szárnyát az európai tömb által terroristaként nyilvántartott szervezetek listájára.

Tavaly Nagy-Britannia Hollandiához, az Egyesült Államokhoz és Kanadához hasonlóan az egész szervezetet terrorista entitásnak nyilvánította.

A Libanonban 1982-ben alapított Hezbollah a síita iszlám közösségre támaszkodik, számos Izrael elleni támadásért tették felelőssé korábban, és szoros köteléket ápol Izrael egyik legnagyobb ellenségével, Iránnal.

A Hezbollah libanoni szervezetének zászlója. A kép illusztráció.Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Ez egy nagyon fontos döntés, valamint egy értékelhető és jelentős lépés a terrorizmus elleni globális harchoz vezető úton - reagált Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a német tiltásra. "Szeretném legmélyebb megbecsülésemet kifejezni a német kormánynak ezért a lépésért" - fogalmazott egy közleményben Kac.

Richard Grenell, az Egyesület Államok németországi nagykövete úgy vélekedett: a német tiltás tükrözi a Nyugatnak azt az eltökéltségét, hogy szembeszálljon a globális fenyegetéssel (amelyet a Hezbollah jelent). A szervezet "nem használhatja Európát biztonságos menedéknek arra, hogy ösztökélje a terrorizmust Szíriában és szerte a Közel-Keleten" - tette hozzá.

Grenell és Kac egyaránt felszólított EU-tagállamokat, hogy kövessék Berlin példáját.

A Hezbollahhal szövetséges Irán regionális riválisa, a szunnita Szaúd-Arábia külügyminisztériuma is üdvözölte a döntést az SPA szaúdi hivatalos hírügynökség jelentése szerint. Rijád szintén a terrorizmus elleni harc felé vezető úton tett fontos lépésnek nevezte a német döntést, és hasonlóan Berlin példájának követésére szólított fel más országokat.