Tovább lassul a járvány Olaszországban

koronavírus olaszországban
Védőmaszkot viselő férfi utazik egy villamoson Milánóban 2020. április 29-én.
Vágólapra másolva!
Kétszáznyolcvanöttel emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban - közölte csütörtök este az olasz polgári védelmi hatóság az utolsó járványtájékoztatón. Mostantól a hatóság kizárólag interneten közli a számokat, nem tartanak több sajtótájékoztatót a járvány adatainak alakulásáról.
Vágólapra másolva!

A járvány helyi kitörése óta

a halottak száma elérte a 27 967-et az országban.

Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint háromezerrel csökkent, és ezzel párhuzamosan rekordot döntött a gyógyultak száma is.

A halottak száma csökkent a szerdán mért 323-hoz képest. Hetek óta ez az első alkalom, hogy a halottak száma egy nap alatt háromszáz alá süllyedt.

Már több mint 75 ezren meggyógyultak

Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatti száma 3106-tal csökkent, ami az eddigi legmagasabb adatnak számít. A jelenleg regisztrált betegek száma 101 551-nek felel meg. A betegek közül több mint 81 ezren házi karanténban tartózkodnak.

Intenzív osztályon 1694-en maradtak,

ez a tizenöt napja mért adat felével egyenlő.

A gyógyultak száma túllépte a 75 ezret. Az utóbbi huszonnégy órában 4693-mal nőtt a gyógyultak száma, ami szintén az eddigi legmagasabbnak felel meg.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 205 463-t.

13 ezren haltak meg Lombardiában

A gócpont Lombardiában egy nap alatt 598 beteget szűrtek a korábbi 786-hoz képest. A tartományban a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 75 ezret. Kilencvenhárman haltak meg a korábbi száznégyhez képest.

A régióban február 20. óta több mint 13 ezren haltak meg a járványban.

Védőmaszkot viselő férfi utazik egy villamoson Milánóban 2020. április 29-én. Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

Ezzel egy időben a február 23-án elsőként vesztegzár alá helyezett Lodi és Cremona kórházai jelezték, hogy kilenc korábban már meggyógyult, és a teszteken negatívnak bizonyult személy fertőződött meg ismét.

Nem tartanak több tájékoztatót, interneten közlik a számokat

Olaszország minden tartományában a fertőzésterjedést mutató R0-érték egy alatt van. Luca Richeldi, a polgári védelem egészségvédelmi szakértője elmondta,

az utóbbi tizenöt napban felére sikerült csökkenteni a halottak napi számát,

megkétszereződött a gyógyultak napi létszáma. Csütörtökön az olaszországi tartományok felében száz alatt volt a napi diagnosztizált fertőzöttek száma. Majdnem két millió vírustesztet végeztek el az utóbbi több mint két hónapban.

- mondta Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője. Bejelentette, hogy mostantól a hatóság kizárólag interneten közli a számokat, nem tartanak több sajtótájékoztatót a járvány adatainak menetéről.

Borrelli hozzátette, hogy a polgári védelem továbbra is az óvintézkedések tiszteletben tartását tanácsolja, mindenekelőtt a társadalmi távolságtartást.