A karantén fokozatos feloldását ígéri Ukrajnában az egészségügyi miniszter

2020.05.01. 12:11

Kedvező a helyzet Ukrajnában a koronavírus-járvány tekintetében ahhoz, hogy megkezdődhessen a karantén fokozatos feloldása - jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján, pénteken.

A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy május 11-én ezt a kormányzat el is indítja. A már ötven napja érvényben lévő országos karantént legutóbb az április 22-i ülésén hosszabbította meg május 11-ig a kabinet, egyúttal elfogadva egy többlépcsős tervet a korlátozások majdani fokozatos feloldásáról.

Sztepanov pénteki sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az emberek Ukrajnában mostanra elfáradtak a karanténtól, ezért mindenképpen szükségesnek tartja a korlátozások enyhítését május 11-től.

A TSZN hírtelevízió csütörtök esti adásában arról számolt be, hogy Kijevben egyre többen járkálnak az utcákon, sokan családostul, főként a kora esti órákban. A parkokban és a tereken csaknem olyan sokan vannak, mint máskor hétvégeken. A riportban megkérdezettek közül több kijevi azt mondta, hogy elege lett munka nélkül otthon ülni a lakásban, és pusztán csak sétálni ment ki a friss levegőre. A parkokat és tereket egyébként szintén csak a karantén meghosszabbításakor, azaz bő egy hete tette újra látogathatóvá a kormány, hetekig csak háziállatot sétáltatni mehettek be oda az emberek, s csak egyedül mehettek sétáltatni.

Kiskereskedők tüntetnek az ukrán kormány épülete előtt Kijevben 2020. április 29-én.Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Közben az egészségügyi tárca adatai alapján péntekre, egy nap alatt újabb 455 fertőzöttet azonosítottak és 11 új halálesetet regisztráltak, ami azt mutatja, hogy egyelőre a megbetegedés üteme nem lassult az országban.

A fertőzöttek száma elérte a 10 861-et, a Covid 19-ben meghaltaké a 272-őt. Eddig 1413-an gyógyultak fel a betegségből, közülük 175-en az elmúlt napban.

Vitalij Klicsko főpolgármester közölte, hogy péntekre a fertőzöttek száma Kijevben 52 új esettel elérte a 1453-at. Kérte a fővárosiakat, hogy továbbra se legyenek könnyelműek, tartsák be a biztonsági előírásokat.