Újabb illegális migránshullám jöhet

Vágólapra másolva!
A koronavírus okozta világjárvánnyal összefüggésben majdnem felére csökkent a legális menedékkérelmek beadása az Európai Unió tagállamaiban az EU menekültekkel és migránsokkal foglalkozó ügynökségének adatai szerint. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a bevándorlás is csökkenne, és a görög védelmi miniszter hamarosan újabb illegális migránshullámra számít Törökország felől – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) jelentése szerint márciusban 34 737 menedékkérelmet adtak be migránsok Európában, ami 43 százalékkal kevesebb az előző évi adatokhoz képest.

Migránsok. A kép illusztráció. Forrás: V4NA

A jelentés szerint a csökkenő kérelemszám ugyanakkor nem általános trendet takar, hanem az új típusú koronavírus-járvány hatásait tükrözi.

Az EASO arra is rámutat, hogy bár az Európai Bizottság több iránymutatást is megfogalmazott a menekültkérelmek elbírálásának folytonossága kapcsán a járványhelyzet idején is, ezt eltérő mértékben hajtották végre az országok, mivel a járvány különbözőképpen érintette a határaikat és így a bevándorlási rendszerüket is.

A legális bevándorlás csökkenése azonban nem jelenti a bevándorlási hullámok megtorpanását,

ahogy arra Nikos Panagiotopoulos görög védelmi miniszter is rámutat.

A miniszter szerint ugyanis, bár tény, hogy a Törökország felől érkező migránsok száma a járványhelyzet hatására csökkenőben van, de hozzátette:

"Semmi nem változott, a vészhelyzet fennáll. Úgy becsüljük, hogy amint jobbra fordul az időjárás, úgy növekszik majd a migránsok száma is a vizeinken és a szárazföldjeinken" - fogalmazott Panagiotopoulos.

Elmondta, hogy

George Koumoutsakos bevándorlásügyi miniszterhelyettes ráadásul nemrég kérte a Frontexet, hogy küldjenek további határőröket a görög-török határra, mivel

a nyári hónapokban sokkal több bevándorlóra számítanak.