Több tucat bejelentett tüntetést tartottak a munka ünnepe alkalmából pénteken Berlinben, ahol több ezer rendőrt vontak össze a járványügyi szabályok betartatására és a szélsőbaloldali szerveződések várható illegális megmozdulásainak leállítására.

A német főváros hatóságai 30 demonstrációt engedélyeztek péntekre. A koronavírus-járvány miatt bevezetett különleges szabályok szerint a szervezőknek gondoskodniuk kellett - volna - arról, hogy legfeljebb húszan vegyenek részt egy-egy tüntetésen, és legalább másfél méter távolság legyen közöttük. 
A szokásos május 1-jei tömegrendezvényeket - utcafesztiválokat és felvonulásokat - a járvány miatt az idén nem tartják meg, arra viszont a hatóságok eleve nem számítottak, hogy a kiterjedt fővárosi szélsőbaloldali szubkultúra nem ritkán összecsapásokba torkolló megmozdulásai is elmaradnak.  Ezért a helyi erőkre és más tartományokból a fővárosba irányított egységekre építve 5000 rendőrt vontak össze. 

Autós felvonulással tüntetnek a munka ünnepének alkalmából Berlinben 2020. május 1-jénForrás: MTI/EPA/Omer Messinger

A rendőrség az utóbbi években a konfliktusok elkerülésére, a feszültség csökkentésére törekedett, de a fertőzésveszély miatt ismét határozottabb fellépés várható - mondta Andreas Geisel belügyi szenátor, a tartományi rangú város vezetőségének közbiztonsági ügyekért felelős tagja a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak. Rámutatott, hogy a különleges rendszabályok szerint az engedély nélküli gyülekezés bűncselekmény. Délutánig nem történt számottevő rendbontás. 

A szélsőbaloldali megmozdulások este kezdődtek. 

Szélsőbaloldali tüntetők Berlin Kreuzberg kerületében 2020. május 1-jénForrás: MTI/EPA/Omer Messinger

Az interneten közölt felhívások szerint kisebb, decentralizált akciókból álló tüntetéssorozatot szerveznek, amelyen a többi között a görögországi Leszbosz szigetén lévő Moria menedékkérő tábor kiürítését követelik. 

A szervezők felszólították a csatlakozókat, hogy vegyék komolyan a járványügyi szabályokat. Németországban a szakszervezetek országos szövetsége (DGB) szervezi a legtöbb május 1-jei demonstrációt.

A járványügyi helyzet dacára számos tüntetést tartanak ma BerlinbenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

A járvány miatt az idén csak egyetlen tüntetést tartottak, a főváros és az ország egyik jelképeként számon tartott berlini Brandenburgi kapunál. A maroknyi résztvevő közösen tartotta az ünnep idei mottóját, a "Szolidárisan senki nincs egyedül" feliratot tartalmazó molinót.  A megmozdulást egy online rendezvény egészítette ki, mások mellett híres színészek és zenekarok léptek fel. 
Figyelmeztetjük a munkaadókat, hogy ne próbálják meg kihasználni a járványhelyzetet a munkavállalói jogok szűkítésére, és követeljük a politikától, hogy minden lehetséges eszközt mozgósítson a válság leküzdésére. - áll a DGB május 1-jei közleményében, amelyet Reiner Hoffmann, a szövetség elnöke jegyez. 
A szakszervezeti vezető a többi között hozzátette, hogy "a vírus nem ismer határokat, ezért az Európai Unió kormányainak szorosan együtt kell működniük és össze kell hangolniuk a világjárvány leküzdését szolgáló erőfeszítéseiket. Nem engedjük meg, hogy a koronavírus elleni küzdelem a nacionalisták malmára hajtsa a vizet, és megossza az egységes Európát.  A félelem, a düh és a nacionalizmus nem jó tanácsadó, csak szolidaritással, bátor, határozott cselekvéssel és megfontoltsággal tudjuk átvészelni együtt a válságot" - húzta alá a hatmillió tagot összefogó szakszervezeti szövetség vezetője.