Nem a járvány, hanem a belpolitika foglalkoztatja a nyugat-balkáni országokat

koronavírus, Szerbia, Belgrád
Belgrád, 2020. április 15. Néptelen tér Belgrád belvárosában 2020. április 15-én, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idején. MTI/EPA/Andrej Cukic
Vágólapra másolva!
Szombaton már a belpolitikai hírek domináltak inkább a nyugat-balkáni lapokban, nem a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összeállítások. Montenegróban két nap alatt nem volt új regisztrált fertőzött, Szerbiában jövő hét végén visszavonják a szükségállapotot.
Vágólapra másolva!

Szerbiában egy nap alatt 24 új fertőzöttet regisztráltak. A járványügyi szakemberek azt mondják, hogy még nem lehet megnyugodni, nem csengett le a járvány. A kormány enyhítő intézkedései ellenére, fontos betartani az elővigyázatossági szabályokat, hogy hirtelen ne nőjön meg a fertőzöttek száma. Néhány nappal ezelőtt, a köztársasági elnök bejelentette, hogy a jövő hét végén visszavonják a szükségállapotot, ami után az élet visszatérhet a normális kerékvágásba.

Belgrád, 2020. április 15. Néptelen tér Belgrád belvárosában 2020. április 15-én, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idején Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Koszovóban 7 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, egy nap alatt. A koronavírus-járvány mellett az országot belpolitikai válság is sújtja. Az államfő Avdullah Hotit kérte fel kormányalakításra, miután Albin Kurti miniszterelnök elbukott a bizalmi szavazáson. Az alkotmánybírósághoz fordult a távozó kormányfő, mert szerinte a tavalyi választás győztesének, az általa vezetett Önrendelkezésnek kellene ismét kormányt alakítania. A testület tegnap indoklás nélkül felfüggesztette az új kormányalakítást, egészen május 29-ig.

Észak-Macedóniában 29 új regisztrált fertőzött került nyilvántartásba. Az április 12-ére tervezett, de a járvány miatt elhalasztott parlamenti választás új időpontjáról május 10. és 12. között tárgyal a köztársasági elnök a parlamenti pártok vezetőivel. Lapértesülések szerint a szavazásra nyár közepén kerülhetne sor.

Szkopje, 2020. február 25. Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő macedón rendőrtiszt Tabanovcéban Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Montenegróban az elmúlt két napban nem regisztráltak új, koronavírussal fertőzött beteget, eddig 322 igazolt fertőzöttet tartanak számon az országban. Az ország lakossága 620 ezer fő, a statisztikai hivatal szerint, a munkanélküliek száma meghaladja a 40 ezret. Az igazságügyi minisztérium közlése szerint a járvány miatt több ezer tárgyalást halasztottak el, csak a fővárosban, Podgoricában több mint ötezer ügy várja, hogy május 25. után újra napirendre kerüljön. A feltorlódott ügyek jelentős késéseket okozhatnak az igazságügyi szervek munkájában.

Bosznia-Hercegovinában az elmúlt 24 órában 24 új fertőzöttet regisztráltak. Az ország közbeszerzési ügyeit vizsgáló testület azt vizsgálja, hogy az államvezetés, honnan és milyen feltételekkel vett új lélegeztetőgépeket. Ugyanis felmerült a visszaélés gyanúja az üggyel kapcsolatban. Ezzel egy időben a boszniai határon megállították azt az orosz katonai kontingenst, akik a boszniai objektumokat fertőtlenítették volna. Az ellenzék szerint az orosz katonák feltartóztatása csupán a kormány érdekeit szolgálja, mert ezzel igyekszik elterelni a figyelmet a lélegeztetőgépek beszerzése körüli botrányról.