Jelentősen lassult a járvány terjedése Horvátországban és Szlovéniában is

2020.05.02. 16:36

Horvátországban és Szlovéniában is stagnál a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, így mindkét országban fokozatosan enyhítenek a szigorító intézkedéseken. Szlovéniában több ezren tüntettek a járvány megfékezésére elfogadott kormányzati intézkedések ellen.

Szlovéniában egy nap alatt öttel - ugyanannyival, mint előző nap - 1439-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, ami egy hónapja a legalacsonyabb esetszám. Az elmúlt 24 órában egy ember halt meg a betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 94-re nőtt. 

A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 55 020 koronavírustesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 60-an vannak kórházban, és közülük 21-et ápolnak intenzív osztályon.
Ljubljanában péntek este 3500-an tüntettek a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A közösségi oldalakon szerveződött demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt, és a kormány lemondását követelték.

Aleksandra Golec, a ljubljanai rendőrség szóvivője a szlovén hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a tüntetés nem volt bejelentve, és a szervezők sem ismertek. A rendőrség szabálysértés és bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indított.

A szlovén sajtó arról írt: a demonstrálók közül többen viseltek szájmaszkot, de sokan nem tartották be a közösségi távolságtartás szabályait. Szlovéniában a koronavírus-járvány miatt továbbra is tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek.

Egy zágrábi utcán beszélget két nő 2020. április 30-án. A horvát kormány három lépésben enyhít a koronavírus-járvány megfékezésének céljával bevezetett korlátozásokon, az első könnyítés pár nappal korábban lépett életbeForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt hárommal - hattal kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2088-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csak két megyében, Eszék-Baranya és Split-Dalmát megyében jegyeztek fel új fertőzötteket.  Az elmúlt napban történt két halálesettel 77-re emelkedett a halálos áldozatok száma.  Az első fertőzés valamivel több, mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1463 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 239 beteget kezelnek kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 37 567 koronavírustesztet végeztek.

Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, április végétől szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és "újraindítják" a gazdaságot.