USA: Tüntetések a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen

2020.05.02. 07:21

Michiganben, Kalifornia déli részén, a floridai Miamiban és környékén is tüntetések kezdődtek pénteken azért, hogy enyhítsenek a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon. A lakosság hasonló enyhítéseket követelt llinois-ban és Texasban is, utóbbi esetében a korlátozások után hirtelen megugrott a diagnosztizált fertőzések száma.

Michigan fővárosában, Lansingben, az állam törvényhozásának épülete előtt fegyveres tüntetők követelték a koronavírus miatti szigorítások teljes feloldását, és közülük több álarcos behatolt a kongresszus épületébe. A több száz tüntető - köztük Szabadítsuk fel Michigant! táblákkal megjelent jó néhány protestáló - azt követelte a helyi törvényhozóktól, hogy vonják meg Gretchen Whitmer kormányzó jogkörét a kijárási szigorítások és a rendkívüli járványhelyzet miatti intézkedések meghozatalára.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) helyszíni riportjában egy férfi úgy nyilatkozott: "rendben, itt a vírus, de ez inkább politikai probléma most. Egyszerűen nincs ok arra, hogy bezárjanak bennünket. A kormányzó tönkreteszi államunkat". "Nem engedhetjük meg tovább, hogy egyetlen ember döntsön tízmillió michigani sorsáról" - mondta Mike Shirkey, a helyi szenátus republikánus többségének vezetője.

Csendes forgalmú manhattani utca New Yorkban a koronavírus-járvány idejénForrás: MTI/AP/Mark Lennihan

Michiganben a kormányzó, Gretchen Whitmer demokrata párti politikus, a kongresszusban azonban többségük van a republikánusoknak. Donald Trump amerikai elnök pénteken a Twitteren ismét arra sürgette a kormányzót, hogy  engedjen a tüntetők követeléseinek.  Whitmer azonban a tüntetések ellenére pénteken május végéig meghosszabbította az egyébként május 15-ig érvényben lévő szigorításokat. Tüntettek a szigor ellen a dél-kaliforniai vidékeken is, elsősorban a tengerparti strandok újranyitásáért. Gavin Newsom, kaliforniai kormányzó azonban hajthatatlan: lovas rendőrök vigyázzák a kaliforniai strandokat. Newsom felszólította a tüntetőket, hogy hordjanak szájmaszkot, és tartsák meg a javasolt távolságot egymástól.

A floridai Miamiban is a tengerparti részek megnyitásáért tüntettek. Ron DeSantis, floridai kormányzó ugyan az állam mindennapi életének fokozatos újraindításáról döntött, de ez alól kivétel Miami és környéke, mert ott a legtöbb a diagnosztizált fertőzött. Miami Beachen szintén lovas rendőrök tartatják be a szigorú intézkedéseket. Texasban csütörtökön újraindították az életet, és csütörtök estére - egyetlen nap alatt - 1033 fővel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma.

Miami tengerpartForrás: AFP/2020 Getty Images/Cliff Hawkins

Pénteken Greg Abbott kormányzó 50 halálos áldozatról számolt be. A kormányzó szóvivője, John Wittman azonban pénteki közleményében nem az újraindításnak, hanem a megnövekedett számú vírustesztnek tulajdonította a diagnosztizált fertőzöttek számának emelkedését. Egyes tagállamokban - például az északnyugati Washingtonban - meghosszabbították a kijárási korlátozásokat. 

Mississippi állam kormányzója, Tate Reeves is változtatott eddigi álláspontján: a vírus változatlanul gyors terjedése miatt egyelőre mégsem döntött jövő heti enyhítésről. A marylandi Baltimore felett a rendőrség helikopterei ellenőrzik a kijárási korlátozások betartását.