New Yorkban bezárták a tábori kórházakat, más városokban parádéval tisztelegnek az orvosok előtt

2020.05.03. 07:02

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerint korai lenne még újraindítani a gazdasági és a mindennapi életet az államban. Eközben Washingtonban és több más nagyobb amerikai városban légi parádéval tisztelegtek az egészségügyben dolgozók előtt.

Miután New York városából távozott a kórházhajó, szombaton felszámolták a Central Parkban felállított, több sátorból álló tábori kórházat, és elszállították az utolsó beteget is Javits konferenciaközpontból, ahol szintén leszerelték a 3000 ágyas ideiglenes kórházat.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szombaton bejelentette: a koronavírus miatt egy nap alatt 299 ember halt meg, és ezzel március óta a járvány az államban 19 ezer halálos áldozatot követelt. A kormányzó óvott attól, hogy követeléseknek engedve az állam gazdasági és mindennapi életét idő előtt újraindítsák. "Nem szabad vakon cselekednünk" - fogalmazott.

Védőmaszkot viselő fiatalok kutyát sétáltatnak a New York-i Times Square-enForrás: MTI/AP/Mark Lennihan

Washingtonban szombaton helyi idő szerint a déli órákban vadászgépek tartottak légi bemutatót a járvány enyhítésén dolgozó ápolók és orvosok tiszteletére. A Thunderbird-vadászgépek később a közeli Baltimore városában, majd a georgiai Atlantában is légi parádéztak.

New Yorkban, New Jersey-ben és Pennsylvaniában egyébként a múlt héten volt hasonló tisztelgő légi bemutató, áprilisban pedig Las Vegasban és Coloradóban tartottak parádét vadászgépek. Kevin DiFalco alezredes a washingtoni légi parádéról tudósító újságíróknak azt mondta: rajtunk a sor, hogy megköszönjük a frontvonalban dolgozóknak fáradozásukat,  és jelezzük: a bajban mindannyian egyek vagyunk, együtt vagyunk."

Közben az Egyesült Államok több tagállamában utcára vonultak emberek, hogy az állam mindennapi életének újraindításáért tüntessenek. New Hampshire-ben, Kentuckyban és Kaliforniában is megmozdulások voltak.