Ukrajnában is enyhítettek a korlátozásokon

koronavírus Ukrajna vásárlás
Vásárlók egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában.
Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány hétfőn úgy határozott, hogy keddtől engedélyezi a kórházakban a tervezett műtétek végrehajtását - jelentette be Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján. Később tartott rendkívüli ülésen a kabinet május 22-ig meghosszabbította a május 11-én lejáró karantént úgy, hogy egyben könnyít a korlátozásokon.
Vágólapra másolva!

A karantén meghosszabbítását Denisz Smihal miniszterelnök jelentette be a hétfői ülés után. Azzal indokolta a döntést, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is meghosszabbította a globális veszélyhelyzet határidejét. Közölte, hogy

május 11-től viszont enyhít a kormány a korlátozásokon.

Megnyílhatnak egyebek között a parkok és terek mellett a pihenőhelyek, a szépségszalonok, a fodrászatok, a szabadtéri kávézók, éttermi teraszok, egyes sportlétesítmények, fogorvosi rendelők, ügyvédi és közjegyzői irodák. A teljes listát két héten belül teszik közzé.

Az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére csaknem két hónapja bevezetett országos karantén ideje alatt felfüggesztettek minden tervezett operációt,

csak a sürgősségi műtétek voltak engedélyezve az országban.

Hozzátette ugyanakkor, hogy mostantól is csak azoknak a műtéteknek a végrehajtását, illetve olyan okból történő kórházi beutalást engedélyeznek, amely

már nagyon szükségessé vált az érintett egészsége szempontjából.

Vásárlók egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában 2020. április 24-én. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A miniszter tájékoztatóján figyelmeztetett arra, hogy a helyi polgármestereknek nincs felhatalmazásuk saját településükön olyan rendelkezéseket kiadni, amelyekkel enyhítenek a karanténkorlátozásokon.

Hangsúlyozta, hogy a karantén bevezetése és annak feloldása kizárólag a kormány hatásköre.
Erre azért tért ki, mert a közép-ukrajnai Cserkaszi megyeszékhely polgármestere május 1-jén hozott rendeletével

engedélyezte több vállalkozónak, hogy megnyissa üzletét,

egyebek mellett az éttermek nyílt téri teraszaikon is megkezdhették a látogatók kiszolgálását. Lépését több város polgármestere is támogatta, a rendőrség viszont büntetőeljárást indított ellene.

Ukrajnában közben az egészségügyi minisztérium adatai alapján hétfőre, egy nap alatt 15 újabb halálos áldozattal 303-ra nőtt a Covid-19-ben meghaltak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 418 új esettel 12 331-re.

A betegségből eddig 1619-en gyógyultak fel, ebből 72-en az elmúlt napban.

Az ukrán fegyveres erőknél két új esetet regisztráltak, 48-an betegek. Eddig két haláleset történt, és 33-an gyógyultak fel a betegségből.

Kiskereskedők tüntetnek az ukrán kormány épülete előtt Kijevben 2020. április 29-én. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az ukrán jegybank hétfőn kiadott előrejelzése szerint az ukrán gazdaság az április-június közti időszak alatt éves szinten 11 százalékkal csökken, a munkanélküliségi ráta csaknem 12 százalékra emelkedik, a bérek pedig stagnálnak. Az év második felében viszont a gazdaság stabilizálódására számít a jegybank a karanténkorlátozások fokozatos megszüntetésének eredményeként.