Németországban érvényben marad a szigorú határellenőrzés

németország, koronavírus
Dortmund, 2020. április 30. Forgalom az A40-es autópályán a németországi Dortmunban 2020. április 30-án. Németországban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését követően megnőtt a forgalom az autóutakon. MTI/EPA/Friedemann Vogel
Vágólapra másolva!
Ismét meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban, a korlátozások keddtől május 15-ig változatlanul érvényesek.
Vágólapra másolva!

A szövetségi belügyminisztérium közleménye szerint a törékeny járványügyi helyzet miatt továbbra is fenn kell tartani a Németország Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös határszakaszán bevezetett állandó ellenőrzést, és ugyancsak folyamatosan ellenőrizni kell az Olaszországból és Spanyolországból légi úton érkezőket.

A szigorítások az új típusú koronavírus terjedésének akadályozását, és a fertőzési láncolatok megszakítását szolgálják. A március közepén bevezetett szabályok szerint

az érintett országokból csak halaszthatatlan ügy miatt léphetnek be külföldiek az országba.

A legtöbb tartományban bevezettek egy további szigorítást is, a szövetségi kormány ajánlásának megfelelően a helyi járványügyi előírásokat kiegészítették azzal a szabállyal, hogy 72 óránál hosszabb külföldi tartózkodás után 14 napra karanténba kell vonulnia mindenkinek - hazatérő német állampolgárnak és az országba belépő külföldieknek is -, kivéve az ingázókat és a nemzetközi áruszállításban dolgozókat.

Forgalom az A40-es autópályán a németországi Dortmundban 2020. április 30-án Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A szövetségi kormány a napokban a világ valamennyi országára kiadott utazási figyelmeztetését is meghosszabbította, egyelőre június 14-ig. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt továbbra is világszerte "drasztikus korlátozásokkal" kell számolni, amelyeket akár előzetes tájékoztatás nélkül és azonnali hatállyal vezetnek be, így lehetetlenné válhat a hazatérés, ezért el kell tekinteni a nem feltétlenül szükséges külföldi utaktól.