Harmadik napja kétszáz alatt van a halottak száma Spanyolországban

Spanyolország, koronavírus
Madrid, 2020. május 4. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel afodrász és a vendégek is Madrid egyik fodrászüzletében 2020. május 4-én. A spanyol kormány megkezdte a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését. MTI/EPA/EFE/Fernando Villar
Vágólapra másolva!
Spanyolországban március 3-án jelentették az első halálesetet, azóta az összes regisztrált koronavírus-fertőzött közül 25 613-an haltak bele a betegségbe. A gyógyultak száma keddre 123 486-ra emelkedett. A kabinet mai ülésén úgy döntött, negyedszer is kezdeményezni fogják a szükségállapot újabb meghosszabbítását.
Vágólapra másolva!

Az új koronavírust eddig 219 329 esetben igazolták a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel, amely az elmúlt egy napban 867 új fertőzést mutatott ki Spanyolországban.

A szaktárca tíz nap szünet után újból közzétette azokat a pozitív eseteket is, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak. Eszerint még 31 232-en fertőződtek meg. Az igazolt esetek között több mint 43 ezer egészségügyi dolgozó van.

Spanyolországban

március 15-e óta van érvényben szükségállapot,

amely felhatalmazást ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére a járványügyi védekezésben, ilyen például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása. Az alkotmány szerint a szükségállapot egyszerre legfeljebb 15 napra rendelhető el, meghosszabbításához a parlament jóváhagyása szükséges.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel a fodrász és a vendégek is Madrid egyik fodrászüzletében Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

A kabinet keddi ülésén dönt arról, hogy immár

negyedszer kezdeményezi a május 9-én lejáró szükségállapot újabb meghosszabbítását

a törvényhozásnál, most először azonban ennek elfogadása nehézségekbe ütközhet. Nem támogatja tovább a szükségállapot fenntartását a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP), mivel az országban hétfőn már megkezdődött az óvintézkedések fokozatos enyhítése. Az ellenzéki párt szerint nem a szükségállapot elnyújtására van szükség,

hanem a gazdasági aktivitás mielőbbi helyreállítására.

A PP azt még nem jelentette be, hogy képviselői tartózkodnak-e vagy nemmel szavaznak a parlament szerdai ülésén. Utóbbi esetén válik kérdésessé a javaslat elfogadása, amelynek a kisebbségi kormánykoalíció szerint nincs alternatívája.