Rekordot döntött a napi fertőzések és halálos áldozatok száma Indiában

koronavírus indiában
Biztonsági őr próbálja betartatni az egymástól való távolságtartást a szeszes italért sorban állók között egy újranyitott italbolt előtt Újdelhiben 2020. május 4-én.
Vágólapra másolva!
Indiában az egészségügyi minisztérium keddi bejelentése szerint 3900 új koronavírusos fertőzést, és 195 halálos áldozatot jelentettek, ez az eddigi legmagasabb 24 órán belüli növekedés az országban.
Vágólapra másolva!

A minisztériumi illetékes hozzátette, hogy

a szokatlan növekedés vélhetően a tesztelések növelésének az eredménye.

Szakértők úgy vélik, egyelőre nem sikerült ellaposítani az indiai járványgörbét.

Védőmaszkot viselő nők mennek az utcán Újdelhiben 202. május 5-én. Az úttestre a koronavírus-fertőzés megakadályozásához szükséges távolságot jelölő fehér köröket festettek Forrás: MTI/EPA/Haris Tjagi

Az országban hétfő óta a 82 792 embert teszteltek a koronavírusra,

a legtöbb pozitív eredményt Újdelhiből és Mumbaiból jelentették.


Eközben Újdelhiben 70 százalékos különadót vetettek ki az alkoholtartalmú italok kiskereskedelmi értékesítésére. A kedden életbe lépett rendelet célja a boltok előtti sorok feltorlódásának megakadályozása.

A városban hétfőn nyitottak ki először az elárusítóhelyek, és a rendőrség még aznap gumibotokkal oszlatott fel egy bolt előtt gyülekező tömeget.

Arvind Kedzsrival delhi államminiszter leszögezte, hogy amennyiben az emberek nem tartják be a társadalmi távolságtartás szabályait, visszavonják az enyhítéseket.

Biztonsági őr próbálja betartatni az egymástól való távolságtartást a szeszes italért sorban állók között egy újranyitott italbolt előtt Újdelhiben 2020. május 4-én Forrás: MTI/EPA/Radzsat Gupta

Több más állam, köztük Uttar Prades, ahol hasonló jeleneteket tapasztaltak, hasonló rendeletet hozott. Az alkoholtartalmú italokra kivetett adók India összes államának fontos bevételeit képezik, erre pedig elemzők szerint nagy szükségük van a korlátozások miatti gazdasági visszaesés következtében.

Hétfőn India több részében enyhítettek a március 25-én elrendelt kijárási korlátozáson.

Szeszes italért állnak sorba emberek egy újranyitott italbolt előtt Újdelhiben 2020. május 4-én Forrás: MTI/AP/Altaf Qadri

Az országot a hatóságok a járvány súlyossága alapján három zónára, vörös, sárga és zöld jelzésű területekre osztották fel. A járványgócnak számító vörös zónákban korlátozott mértékben engedélyezett a munkavégzés, ám továbbra is tilos az utazás, az éttermek és bevásárlóközpontok pedig zárva maradnak.

A korlátozások egyelőre május 17-ig tartanak.

Védőmaszkot viselő nő Újdelhiben 202. május 5-én Forrás: MTI/EPA/Haris Tjagi

A Johns Hopkins Baltimore-i egyetem keddi összesítése szerint

az 1,3 milliárdos Indiában jelenleg 46 476 regisztrált fertőzött van, a betegségbe pedig már 1571-en haltak bele.