Az izraeli légierő rakétacsapást mért Aleppó és Deir-ez-Zór tartományokra

2020.05.05. 04:10

Az izraeli légierő rakétacsapást mért az észak-szíriai Aleppó tartományban egy kutatóközpontra és az asz-Szafirahban található katonai támaszpontra, illetve a Hezbollah milícia Deir-ez-Zór tartományban lévő állásaira - adta hírül a szíriai állami média hétfőn este.

A SANA állami hírügynökség a szíriai hadseregre hivatkozva közölte, hogy "ellenséges harci repülőgépek" indítottak rakétákat a célpontok ellen. A hadsereg szerint a légvédelem elhárította a támadást, jelenleg pedig még tart a kárfelmérés. Az al-Hadasz televízió úgy értesült, hogy csak az Aleppó határában lévő kutatóközpont ellen 12 rakétát indított az izraeli légierő.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet szerint hangos robbanások zaját lehetett hallani al-Majádín városának térségéből, az ország keleti részén fekvő Deir-ez-Zór tartományban is, ahol a damaszkuszi vezetéssel szövetséges iráni erők és milíciák állomásoznak. Az al-Hadasz úgy tudja, a radikális síita Hezbollah milícia állásait lőtték.

Izraeli helikopterek pénteken rakétákat lőttek ki szíriai célpontokra. A támadás Szíria déli részén történt feltehetően szintén iráni támogatású milíciák, főként a libanoni Hezbollah ellen.
Izrael már hetek óta támad szíriai célpontokat, mert aggódik, hogy a Hezbollah megpróbál üzemet létrehozni precíziós rakéták gyártására.

A Reuters hírügynökség egy térségbeli hírszerzői forrásra hivatkozva közölte, hogy Izrael igyekszik fokozni támadásait a térségben, míg a nemzetközi közösség figyelmét a koranavírus járványa elleni küzdelem köti le. Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei Szíriában a kormányerők oldalán harcolnak.