A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petícióját csütörtök éjfélig lehet aláírni. Dabis Attila, a tanács külügyi biztosa szerint az utóbbi időben naponta 60-70 ezer aláírás érkezett.

Dabis Attila az M1 aktuális csatornán azt mondta, ezt az ütemet tartva összegyűlhet a kezdeményezés sikeréhez szükséges egymillió aláírás.

Eddig online 670 ezer, papír alapon 200 ezer körüli aláírás gyűlt össze.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

Eddig online 670 ezer, papír alapon 200 ezer körüli aláírás gyűlt össze - illusztrációForrás: Shutterstock

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. A petíció elérhető az irdala.hu és a nemzetiregiok.eu weboldalon.

Izsák Balázs szerint a csütörtök éjfélkor lejáró határidőig az interneten is összegyűlhet az egymillió aláírás a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatására.A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke elmondta, hogy az aláírások területi kritériumait az aláírásgyűjtés időtartamának remélt meghosszabbításában kívánják teljesíteni.

Izsák Balázs szerda délben, mintegy 36 órával a határidő lejárta előtt nyilatkozott az MTI-nek, amikor az online aláírások száma túllépte a 700 ezret.

További 220 ezer papíron összegyűjtött aláírás már a kezükben van, de nagyon sok helyen nem sikerült még begyűjteni az aláírási íveket.

Emiatt kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz (EB) a határidő kitolása érdekében, hiszen a koronavírus-járvány miatt március óta lehetetlenné vált a papír alapú gyűjtés, a meglévő aláírásokat sem sikerült begyűjteni, és bizonyos uniós országokban azért maradt el a gyűjtés utolsó hulláma, mert nem tudtak odamenni.