A Momentum román testvérpártja folytatja a magyarellenes gyűlöletkeltést

Vágólapra másolva!
Klaus Iohannis román köztársasági elnök múlt heti magyarellenes gyűlöletkeltése óta a román pártok egymásra licitálva próbálnak hangulatot kelteni a magyarok ellen. Nem maradhat ki ebből a magyarországi Momentum román testvérpártja, az USR sem, amely igyekszik túlteljesíteni a xenofóbia területén. Legutóbb az egyik Bákó megyei parlamenti képviselőjük, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu 1920-tól napjainkig folyamatosan tartó revizionizmussal vádolta meg a magyar kormányt, az RMDSZ-t pedig azzal gyanúsította, hogy ilyen (egyébként nem létező) szervezetekkel áll kapcsolatban. Ugyanakkor arra nem hajlandó a politikus, hogy az ügyben információt kérjen a román titkosszolgálattól, és kérdésre válaszolva egyetlen revizionista szervezetet sem tudott megemlíteni. Az USR képviselőházi csoportjának frakcióvezetője, Cătălin Drulă közben azzal dicsekszik a közösségi oldalán, hogy a pártja nyomására korlátozza a román parlament a magyarság jogait, illetve azoknak az esetleges, európai standardok szerinti bővítését. A hangulatkeltésből természetesen nem marad ki a Momentum ifjúsági tagozatának (TizenX) román testvérszervezete, az USR Tineret sem.
Vágólapra másolva!

A Maszolnak nyilatkozó Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottság titkárának javaslatára a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI-belföldi titkosszolgálat-szerk.) jövő hétre jelentést kell tennie arról, hogy tájékoztatta-e Klaus Iohannis államfőt olyan információkról, amelyek alapján Iohannis Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete kapcsán magyargyűlölő beszédet mondott.

A május 15-ét követő héten Eduard Hellvig (aki zilahi születésű és részben magyar származású, de magát románnak tartja)

SRI-igazgatónak is meg kell jelennie a testület előtt, hogy magyarázatot adjon arra, átadott-e erre vonatkozó információkat Iohannisnak, amire az elnök ezt a rendkívül súlyos kijelentését alapozta.

Csoma Botond javaslatát a nyolctagú testület 5:3 arányban megszavazta; a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – melynek Iohannis korábban elnöke volt – két képviselője és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által delegált tag ellene szavazott.

A magyar politikus ezzel kapcsolatosan a következőket mondta: „a PNL álláspontja nem lepett meg, tudtam, hogy mindent meg fognak tenni Iohannis védelmében: olyasmiket mondtak, hogy ez nem a bizottság hatáskörébe tartozik, vagy a szabályzatnak ellentmond az, hogy ebben a témában behívjuk a hírszerzés igazgatóját, holott a bizottság igenis behívhatja. Különösen, hogy az államfő Romániában a legtájékozottabb ember, és precedens nélküli az, hogy egy hivatalban lévő államfő olyat mondjon, hogy a Képviselőház elnöke, egy magas rangú állami tisztségviselő erről tárgyal az RMDSZ-szel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Ez egy nagyon súlyos vád" – fűzte hozzá.

A képviselő szerint viszont

Klaus Iohannis Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

– tette hozzá a magyar politikus.

A Momentum román testvérpártjának politikusa két álhírkeltés között Orbán Viktortól retteg

Az USR képviselője, a Bákó megyei (Csángóföld-szerk.) Lucian Daniel Stanciu-Viziteu Csoma elmondása szerint kijelentette, hogy szerinte nem kellene behívni a titkosszolgálat igazgatóját, sőt azt sem kellene vizsgálni, mire alapozta Iohannis a kijelentését, helyette azt kell kideríteni, hogy „a magyar kormány milyen revizionista szervezeteket támogat Erdélyben", mert ő úgy tudja, hogy „Trianon óta ez állampolitika Magyarországon".

Az RMDSZ-es politikus visszautasította az USR képviselőjének hangulatkeltését, hozzátéve, hogy

az autonómiatörekvés nem jelent revizionizmust.

Lucian Stanciu-Viziteu szerint mindezek ellenére „azt is meg kellene vizsgálni, hogy az RMDSZ milyen kapcsolatban áll különböző revizionista szervezetekkel", de

az USR-s képviselő Csoma Botond kérésére egyetlen ilyen szervezetet sem tudott megnevezni.

A magyar képviselő leszögezte: a parlamenti felügyelőbizottság döntése kötelező a titkosszolgálat igazgatójára nézve, és eddig még a hírszerzés egyetlen korábbi vezetője sem vonta ki magát a meghallgatás alól.

Lucian Stanciu-Viziteu még múlt szerdán jelentette be a közösségi oldalán, hogy elutasítja az erdélyi magyarság jogegyenlőségét és Székelyföld autonómiáját.

Egy egészen új típusú álhírt gyártva azt állította, hogy a székely autonómiára irányuló törvénytervezet igazából Orbán Viktor ötlete.

Majd leszögezte, hogy

az USR-nek soha egyetlenegy képviselője sem fogja támogatni Székelyföld autonómiáját, noha a magyarországi Momentum politikusai tavaly ősszel (amikor az USR jelöltje mellett kampányoltak) azt állították, hogy az USR garantálná a magyar kisebbség jogait.

Lucian Stanciu-Viziteu hangsúlyozta, ha más pártok politikusai mégis megszavaznák az autonómiát, akkor (a Fekete-Győr András által kisebbségbarátnak beállított) USR azt azonnal megtámadja az Alkotmánybíróságon.

Fekete-Győr András Dan Barna és Dacian Cioloş társaságában, Barna kolozsvári kampányrendezvényén Forrás: FACEBOOK

Majd bejegyzése végén, a román alkotmány első cikkelyét idézve kiemelte, hogy szerinte Románia nemzetállam, így az autonómia alkotmányellenes.

Tehát az USR-s politikus véleménye alapján az a Románia, ahol hivatalosan 19 őshonos nemzeti kisebbségi közösséget ismernek el, a román etnikumúak kizárólagos nemzetállama.

Stanciu-Viziteu szakmáját tekintve egyébként nem alkotmányjogász, hanem informatikus, és az önéletrajza alapján soha nem folytatott jogi tanulmányokat.

Az USR egyik vezető politikusa azzal dicsekszik, hogy megakadályozza a magyarság bármilyen jellegű autonómiáját

Cătălin Drulă, az USR képviselőházi frakciójának a vezetője a párt hivatalos Facebook-oldalán arra hívta fel nacionalista követői figyelmét, hogy

A tervezetek egyébként nem területi, hanem személyelvű, kulturális autonómiáról szólnak.

Cătălin Drulă elmondása alapján

a Szenátus az USR javaslatára vette elő a 2004-es javaslatokat.

Ezeket kedden az USR politikusainak a támogatásával a Szenátus 121:9 arányban le is szavazta.

Az RMDSZ-en kívül egyik párt sem támogatta a tervezeteket.

Hogy teljes legyen a Momentum román testvérpártjának az öröme, szerdán a Képviselőház újabb kisebbségi nyelvhasználatot garantáló törvénytervezetet utasított el.

A Momentum ifjúsági szervezetének tagjaival pózoló román politikusok is kampányolnak a magyarság jogegyenlősége ellen

Cristian Seidler USR-es parlamenti képviselő kürtőskalácsos posztban tudatta híveivel, hogy ő mennyire elutasítja Székelyföld autonómiáját, ami szerinte (is) alkotmányellenes.

Forrás: FACEBOOK

A magyar nyelv kigúnyolása mellett az USR ifjúsági szervezete, az USR Tineret is bejelentette, hogy

nem támogatja az autonómiát, valamint azt, hogy az alkotmányellenes.

Az USR Tineret egyébként partnerszervezete a Momentum ifjúsági tagozatának, a TizenX-nek; tavaly decemberben közös rendezvényen is vettek részt, ahol megjelent az előbb említett Cristian Seidler is.

Forrás: FACEBOOK