Észtországban május 15-től szigorú egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újranyithatnak a koronavírus járványa miatt március közepén bezáratott iskolák - közölte kedden este a kormányfői hivatal Tallinnban.

A tájékoztatás szerint a korlátozások feloldása az általános iskolákra, szakközépiskolákra, gimnáziumokra, egyetemekre és egyéb oktatási intézményekre érvényes. "Tudósok jóváhagyták a tantermi oktatás fokozatos újraindítását" - mondta Mailis Reps észt oktatási miniszter, hozzátéve, hogy az oktatás legfeljebb tízfős kiscsoportos foglalkozásban történhet egy tanár részvételével. Kivételt a vizsgáztatás képez, amelyet nagyobb termekben lehet megtartani.

A múzeumok beltéri tárlatai is kinyithatnak

A tallinni kabinet által elfogadott enyhítések a kulturális intézményeket is érintik. Miután a hétvégén a szabadtéri múzeumok és kiállítások ismét fogadhattak látogatókat, május 11-től a múzeumok beltéri tárlatai is ismét megtekinthetők lesznek legfeljebb tízfős csoportokban.
Május 10-től újra lennének nyilvános istentiszteletek is.

Minden esetben továbbra is érvényes az úgynevezett 2+2 távolságtartási szabály, vagyis legfeljebb két ember tartózkodhat egymás közelében legalább két méterre a többiektől.

A mintegy 1,3 millió lakosú balti országban eddig 1711 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 55-en haltak meg a kórban. Észtországban május 17-ig egészségügyi vészhelyzet van hatályban. Az oktatás távoktatás formájában zajlik március közepe óta.