A fertőzöttek és a halottak száma is megugrott Brazíliában

2020.05.06. 06:18

Rekordot döntött 600 új halottal a koronavírus-járvány halálos áldozatai számának napi növekedése kedden Brazíliában.

A legutóbbi szomorú rekordot 474 halálozással április 28-án jegyezték fel Brazíliában. Az egészségügyi tárca legfrissebb közlése szerint eddig 7921-en haltak meg a kórban és hétfő óta 6935 új fertőzöttet azonosítottak, így számuk 114 715-re emelkedett. A fertőzöttek száma 6,4 százalékkal, a halottaké pedig 8,2 százalékkal növekedett.

Karantén és oldás

Szakértők szerint az adatok azt jelzik, hogy a latin-amerikai országok közül a járvány által leginkább sújtott Brazília még mindig a kór elleni küzdelem sűrűjében tart, s bár két nagyvárosban karantén bevezetéséről döntöttek, más térségekben a hatóságok a korlátozások feloldásáról határoztak. A járvány által leginkább érintett államok: Sao Paulo, Rio de Janeiro és a délkeleti Ceará, amelynek székhelye, Fortaleza városa péntektől karantént rendel el.

A védekezés résztvevői egymást fertőtlenítik a napi műszakjuk végénForrás: AFP/Douglas Magno

Kijárási tilalom

Sao Luís, az északkeleti Maranhao állam székhelye kedden elsőként vezetett be karantént. Az egyelőre május 14-ig elrendelt kijárási tilalom összesen 1,3 millió embert érint Sao Luísban és három környező megyében. A lakók ez idő alatt csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat.
Bár Maranhaót nem érintette annyira a járvány, mint Sao Paulót és Rio de Janeirót, ahol a kórházak túlterheltek és a hatóságok a kórban meghaltakat kénytelenek tömegsírokban eltemetni, a 4227 helyi fertőzött és 249 haláleset komoly terhet jelent Brazília legszegényebb tagállamának.

Kolumbia meghosszabbította az országos karantént

A Brazíliával szomszédos Kolumbia kedden az országos karantén két héttel történő meghosszabbításáról döntött. Iván Duque kolumbiai elnök bejelentette, hogy a március 24-én bevezetett és eddig kétszer meghosszabbított karantént még legalább május 25-ig fenntartják. Ugyanakkor hozzátette, hogy május 11-ével további gazdasági ágazatokat nyitnak meg. Korábban a gyáripari és építőipari dolgozók térhettek vissza munkahelyeikre.
Kolumbiában eddig 8613 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 378-an meghaltak a kórban.