Lengyelországban egy koronavírusos kismama gyógyult fel vérplazma segítségével

koronavírus lengyelország
Védőmaszkos vásárlók a lublini Olimp bevásárlóközpontban a koronavírus-járvány idején.
Vágólapra másolva!
A lengyelországi Sziléziai vajdaság egyik járványkórházában egy kismama felépült a Covid-19 betegség súlyos formájából, mégpedig egy meggyógyult betegtől nyert vérplazma segítségével - közölte szerdán a lengyel sajtó.
Vágólapra másolva!

A Covid-19-ben szenvedő, állapotos asszonyt április végén szállították a sziléziai Kedzierzyn-Kozle városban létesített járványkórházba.

Mivel betegsége egyre súlyosabbá vált, az orvosok császármetszésről döntöttek, a kisbaba koraszülött volt, de egészséges.

A betegség további súlyosbodása miatt lélegeztetőgépre rákapcsolt kismamánál az orvosok múlt szerdán vérplazmát alkalmaztak.

- közölte a kórház igazgatóhelyettese.

A lublini Olimp bevásárlóközpont a koronavírus-járvány idején, 2020. május 5-én. Bár a járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítése képpen a lengyel kormány engedélyezte a bevásárlóközpontok újranyitását, egyelőre csak kevés vásárló keresi fel az üzleteket Forrás: MTI/PAP/Wojtek Jargilo

A Covid-19-ből felgyógyult donoroktól nyert vérplazma alkalmazását kiegészítő, kísérleti terápiaként több lengyelországi kórházban kezdték el április közepén, miután a módszer egyebek között Kínában, és az Egyesült Államokban kedvező eredményeket hozott. A Kedzierzyn-Kozlében működő kórház Lengyelországban elsőként számolt be a terápia sikeréről.

Az első lengyelországi vérplazmadonorok között volt Michal Wos környezetvédelmi miniszter, aki április elején gyógyult fel a fertőzésből.

Tűzoltóautó darujáról üdvözli a hetek óta nem látott rokonait egy nő egy wroclawi idősotthon előtt 2020. május 5-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Maciej Kulczynski

Április végén a Gazeta Polska konzervatív hetilap megírta, hogy a lengyel kormány vérplazmaalapú, több súlyos betegség gyógyításában alkalmazott gyógyszereket előállító gyár építését tervezi. Jelenleg a lengyel állam évi mintegy 500 millió zlotyt (38,5 milliárd forint) költ a külföldről importált, részben a lengyel donoroktól nyert vérplazma felhasználásával készült gyógyszerekre. A vérplazmát frakcionáló gyár létesítését már a szocialista kormány idején, 1995-ben tervezték, a kivitelezést akkor azonban egy korrupciós botrány meghiúsította. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter hétfőn közölte, hogy

az országban lassul és stabillá válik a fertőzések napi növekménye, de a reprodukciós ráta még mindig enyhén 1 felett van, vagyis száz betegtől valamivel több mint száz ember fertőződhet meg.

Sandra Klara Januszewska lengyel operaénekesnő és zongorakísérője, Agata Mierzwinska utcai hangversenyt ad egy kisteherautó platóján a lengyel kikötővárosban, Szczecinben a koronavírus-járvány idején, 2020. május 3-án Forrás: MTI/PAP/Marcin Bielecki

Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint összesen 14 740 esetben mutatták ki a Covid-19 fertőzést, több mint 410 ezer vírusteszt alapján. Az utóbbi 24 órában 309 új megbetegedést regisztráltak, míg az előző napi növekmény 425 volt. Egy nap alatt 17 beteg halt meg.

Összesen 733 a halálos áldozatok, 4655 pedig a felgyógyultak száma Lengyelországban.