Megmutatjuk, kik azok az európai politikusok, akik hazug vádakat terjesztettek Magyarországról

Janez Jansa, Donald Tusk
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 29: Outgoing European Council President Donald Tusk and Newly appointed European Council President Charles Michel (not seen) hold a press conference after the handover ceremony at EU Council building in Brussels, Belgium on November 29, 2019. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A diktatúrázástól kezdve Magyarország Európai Unióból való kizárásig terjedtek a külföldi politikusok állásfoglalásai a március végén elfogadott magyar koronavírus-törvényről. Nyilatkozataik annak fényében különösen hiteltelenek, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta, hogy Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel. Most összegyűjtöttük, miket is mondtak a brüsszeli politikusok és az európai baloldal az elmúlt hetekben. Egy részük valószínűleg úgy beszélt, hogy el sem olvasta a törvényt, csak elhitte Gyurcsányné és társai hazugságait (ezeket korábbi cikkünkben részleteztük), másik részüket pedig nem zavarta, hogy nem mondanak igazat.
Vágólapra másolva!

- ezekkel a szavakkal vette védelmébe Vera Jourová a magyar koronavírus-törvényt egy cseh televíziós műsorban április közepén. Mint megírtuk, Jourová az Európai Bizottság alelnöke, és a liberális pártcsalád tagja - vagyis a Fidesz politikai ellenfele. A cseh politikus néhány nappal később újra megerősítette, hogy semmi baj nincs a magyar törvénnyel.

Korábbi cikkünkben bemutattuk a magyar baloldali politikusok hazugságait, most

azokat a mondatokat gyűjtöttük össze, amelyek a legjellemzőbbek, a legjobban mutatják, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés közepén hogyan támadták a kormányt azok a nemzetközi politikusok, akik nagy valószínűséggel egyetlenegy sort sem olvastak el a törvényből - vagy, ha igen, akkor nem érdekelte őket, hogy hazudnak.

Minden alapot nélkülöző nyilatkozatok

"Az Európai Bizottság értékelni fogja a tagállamok által hozott rendkívüli intézkedéseket abból a szempontból, hogyan érintik az alapvető jogokat. Különösen érvényes ez a Magyarországon elfogadott, a rendkívüli állapotot bevezető és az álhírek terjesztését büntetőjogi kategóriába soroló jogszabályra" - mondta Didier Reynders, az EB igazságügyi biztosa. Michael Roth német EU-ügyi államtitkár anélkül, hogy elolvasta volna a jogszabályt, azt mondta, „a koronavírus-járvány megfelelő válaszokat követel, de ezek nem sodorhatják veszélybe a jogállamot és az alapvető jogokat, nem törhetik meg a demokratikus intézmények erejét. Ezt (a válságot) együtt kell legyőznünk, és nem rendeleti kormányzással".

Mint azt többször megírtuk,

Magyarországon nincs rendeleti kormányzás, a parlament ülésezik, és törvényeket alkot.

A Magyarország elleni támadások egyik központi szervezetének számító Európai Szocialisták Pártja a következő nyilatkozatot adta ki: "Orbán Viktor a demokrácia visszatérő támadója. Ma elérte, amire mindig is vágyott: elsöprő hatalomra és az eddigieknél is elenyészőbb elszámoltathatóságra... Egy rendkívüli hatalommal felruházott Fidesz-kormány a demokrácia közelgő katasztrófáját vetíti előre."

Soros György legszorosabb szövetségesei az Európai Parlamentben (a liberális Renew Europe) pedig "koronadiktatúrának" nevezték a magyar koronavírus-törvényt. "Amikor a szolidaritás és a jóság ennyire fontos szerepet kap, nem erre (ilyen törvényekre) van szükség. A demokrácia nem így működik."

Ska Keller, a Zöldek európai parlamenti pártjának társelnöke szerint "válság idején nagyon fontos, hogy a polgárok bízzanak a kormányukban. Orbán arra használja a koronavírust, hogy tovább rombolja a demokráciát. Vajon ezt jóváhagyja az EPP (Európai Néppárt)?"

Ska Keller korábban szír falvakat telepített volna Közép-Európába Forrás: Origo

Folyamatosan hazudtak a magyar törvényről

„Nem szabad belenyugodnunk abba, hogy az EU-n belül működik egy diktatórikus kormány", valamint: „a jövendő nemzedékek nevében nem szabad megbékélni az egyre hangsúlyosabban megmutatkozó »orbanizálódással«, vagyis a mind inkább nyilvánvaló elfordulással a demokrácia legelemibb szabályaitól" - „Az Európai Uniónak nevén kellett volna nevezni a dolgokat, és keményebben kellett volna fellépnie a magyar kormánnyal szemben, mely a koronavírusra hivatkozva határozatlan időre biztosította magának a korlátlan hatalomgyakorlást" - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, vagyis őt sem zavarta, hogy a veszélyhelyzetet a parlament bármikor visszavonhatja, és

mivel a parlament működik és folytatja a törvénykezést, nem lehet szó korlátlan hatalomgyakorlásról sem.


Manon Aubry, francia EP-képviselő is minden aggály nélkül terjesztette az álhíreket. Azt mondta, hogy

Matteo Renzi bukott olasz miniszterelnök arról beszélt, hogy „Évek óta álmodom az Európai Egyesült Államokról. És éppen ebből az okból jogom és kötelességem azt mondani, hogy az Európai Uniónak meg kell változtatnia a véleményét, és oda kell csapnia az után, amit Orbán ma tett. Vagy, egyszerűbben fogalmazva, ki kell hajítani Magyarországot az Unióból." (Az olasz baloldali pártvezető azokban a napokban áradozott az Európai Egyesült Államokról, amikor olaszok tömegei tiltakoztak az őket cserbenhagyó Európai Unió ellen, többek között EU-zászlók égetésével.)

Matteo Renzi bukott olasz kormányfő is elragadtatta magát Forrás: AFP/NurPhoto/Mauro Fagiani

Alexander Stubb korábbi finn miniszterelnök a Financial Timesnak pedig azt mondta, „Eljött a pillanat, hogy a Fideszt kizárjuk az EPP-ből. Ha elkezdik megsérteni azokat az alapelveket, amikben hiszünk, a büntetésnek is a lehető legsúlyosabbnak kell lennie."

Ki akarták zárni az EU-ból Magyarországot

Rob Jetten, egy pici holland liberális párt vezetője szerint: „A demokráciát megszüntették Magyarországon!" Tytti Tuppurainen finn EU-ügyi miniszter kijelentette, hogy „a korlátozásokat nem akarjuk a szükségesnél hosszabb ideig fenntartani, és ez egy nagyon fontos üzenet Magyarország és más tagállamok felé... hogy a krízis ürügyén nem szabad az állampolgárok alapvető jogait a szükségesnél nagyobb mértékben korlátozni. A kérdés az, hogy a koronaválság után Európa egy autokratikus valóságra ébred-e majd, vagy egy olyan Európában élhetünk majd, ahol tiszteletben tartják a jogállamiságot és az emberi, valamint az alapvető jogokat."

Michel Reimon, az osztrák Zöldek Európa-szakértője: „Ha Orbán kikerüli a magyar demokráciát, azzal nem lesz helye az EU-ban. Ha Orbán veszélyhelyzeti intézkedéseinek nem szabnak gátat, akkor nem leszünk elnézők."

Claudia Gamon (osztrák EP-képviselő) minden szemérmesség nélkül azt mondta: „Magyarország jelenleg egy diktatúra." Werner Kogler (osztrák alkancellár, Zöld Párt) nem tartozott azok közé, akik általánosságban fogalmaztak (valószínűleg ő azok közé tartozott, aki el sem olvasta a törvényt, egyszerűen elhitte a Soros-emberei által terjesztett hazugságot): Mi teljesen más irányban indultunk el Ausztriában. Nem szükséges kiiktatni a parlamentet. Természetesen kritizáljuk a lépést a magunk részéről."

Emmanuel Macron arról beszélt, hogy: „A szabadságjogok elhagyása veszélyt jelent a nyugati demokráciák számára, amit nem fogadhatunk el. Nem adhatjuk alapvető DNS-ünket arra való hivatkozással, hogy egészségügyi válság van. Egyes országok ezt választják Európában. Jean-Yves le Drian francia külügyminiszter azt közölte, hogy „A demokratikus modell bizonyítja saját vezető szerepét. A győzelemhez szükséges a demokrácia, az információ, az átláthatóság és a szabadság. Ha nincs átláthatóság és bizalom, nem lehet nyerni." Stefan Blok holland külügyminiszter azt mondta, a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok erős elvként kell hogy megmaradjanak koronavírus idején is. Hollandia, másokkal együtt, támogatja, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a vészhelyzeti döntéseket és azok alkalmazását.

Agnes von der Mühll (francia külügyi szóvivő): „Franciaország európai partnerei, ide értve Magyarországot is, precedens nélküli lépéseket tettek a COVID-19 világjárvány elleni küzdelem érdekében. Ezen különleges kontextusban továbbra is az európai intézmények feladata a jogállamiság tiszteletben tartásának felügyelete az európai intézmények kereteinek megfelelően."

Az egész magyar népet megsértette Tusk

Ine Eriksen Soreide (norvég külügyminiszter) azt mondta: „Aggasztó, hogy egyes országok, mint például Magyarország, arra használják fel a koronavírus-válságot, hogy a hatalom központosítását lehetővé tevő sürgősségi törvényeket fogadjanak el. (...) a törvény széleskörű hatalmat ad Orbán kormányának időkorlátozás nélkül, és anélkül, hogy a törvény megfelelő kontrollmechanizmusokkal rendelkezne."

A kijelentésekben a legmesszebb Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke ment, aki a harmincas évek náci Németországához hasonlította Magyarországot: "A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra."

Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője nagyon messzire ment a kijelentésével Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Sophie in't Veld liberális képviselő szerint "Orbán Viktor végzett a magyar demokrácia és a jogállamiság megölésére vonatkozó projektjével. Nyilvánvaló, hogy a magyar kormány intézkedése nem összeegyeztethető az EU-tagsággal. Sophie in t'Veld volt az, aki azzal tette magát nevetségessé, hogy

miután az EB kimondta, hogy Magyarország nem sértett meg semmilyen uniós elvet, így fakadt ki: elege van az állandó jogi megközelítésből, Magyarországot akkor is el kell ítélni, ha a koronavírus-törvény jogszerű.

A magyargyűlölő román liberális frakcióvezető, a rasszista Vatra Romaneasca egykori tagja, a Momentum szövetségese Dacian Ciolos (Renew Europe) azt mondta: „Szégyen, hogy a rettenetes koronavírussal ilyen módon élnek vissza."

Gwendoline Delbos-Corfield, a Zöldek EP képviselője pedig szinte egy teljes litániát adott elő: „A legfrissebb magyarországi fejlemények egy veszélyes elfordulást mutatnak a demokratikus keretektől. Ez a válságot nem kellene kifogásként alkalmazni arra, hogy a demokratikus fékeket és egyensúlyrendszereket tönkretegyük. Minden kormány felelősségre vonható kell, hogy maradjon, és a rendkívüli felhatalmazásokat jóhiszeműen kell alkalmazni demokratikus fékekkel. Minden vészhelyzeti felhatalmazásnak célzott mandátumot és időkorlátot kell szabni a vírus elleni küzdelemre. Orbán Viktornak nem kellene szabad kezet adni arra, hogy elvegye a magyar állampolgárok jogait a koronavírus elleni küzdelem jogán. Más EU-s kormányoknak oda kell figyelniük a magyarországi helyzetre, és biztosítaniuk kell azt, hogy az európai értékeket fenntartják Unió-szerte, még válság idején is."

Tomas Tobé néppárti EP-képviselő azt írta a törvény kapcsán, hogy "A parlamenti demokrácia határozatlan időre történő szüneteltetését és a szólásszabadság megsértését még az EPP-ben el kell ítélni". És végül érdemes ideidézni az EBESZ médiaszabadság képviselőjének, Harlem Désirnek a megszólalását: Féltem a magyar sajtószabadságot a járványügyi vészhelyzet kapcsán felmerülő magyar szabályozási kérdéseket illetően.

Mára egyértelműen lelepleződött, hogy ezek a vádak mind hazugságok voltak. Itt az ideje annak, hogy ők is bocsánatot kérjenek a Magyarország elleni hamis vádak miatt.