Ritkán van lehetőség arra, hogy az egyes nemzetek polgárai valóban befolyásolhassák az uniós folyamatokat, most azonban mindenkinek lehetősége van erre: az aláírásával támogathatja azt a kezdeményezést, amelynek az a célja, hogy a nemzeti kisebbségek által lakott régiók közvetlenül pályázhassanak közösségi, kohéziós forrásokra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön.

Schanda Tamás szerint mindez magyarul azt jelenti,  ne legyenek kiszolgáltatva, önállóan tudják fejleszteni például a saját településeiket, intézményeiket.

Schanda TamásForrás: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Az uniós források felhasználásának koordinálásáért is felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a kezdeményezést a Székely Nemzeti Tanács indította, de a javasolt változtatással több őshonos nemzeti kisebbség előtt is újabb lehetőségek nyílnának.

A járvány sem jelent akadályt a támogatásban

A petíció támogatásának a koronavírus-járvány sem jelenthet akadályt, hiszen digitális formában is élhetünk ezzel a demokratikus jogunkkal.  Mindössze a személyi igazolványunk számát, az útlevelünk számát, vagy a személyazonosító számunkat, illetve pár más adatunkat kell megadnunk egy felületen, ezzel már hozzá is járultunk a cél eléréséhez – fejtette ki Schanda Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy legegyszerűbben az irdala.hu oldalon keresztül érhető el a megfelelő uniós portál aloldala. 

Mindössze egy perc kitölteni, de nagyon sokat segíthetünk vele a székelyeknek  és más őshonos nemzeti kisebbségeknek – fogalmazott az államtitkár.