A Mukachevo.net ukrán nyelvű portálon tettek közé fényképeket és videofelvételt a behavazott tájról a Kárpátokban található Pop Iván hegyen található Fekete-hegyi mentőállomás munkatársai  - számoltak be a Kárpátinfo.net kárpátaljai hírportálon. Hargita megye több pontján is havazott szerdáról csütörtökre virradóra. A Bucsin-tetőn hókotrókat is be kellett vetni az út megtisztításra - olvasható a Maszol.ro erdélyi hírportálon.

Az ukrajnai Kelet-Kárpátokban május 6-án reggeltől a hegyekben folyamatosan mínusz 6 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek. 
A láthatóság korlátozott volt, mivel szinte egész nap havazott.

Volt olyan rész a Kárpátokban, ahol 15-20 centiméteres hó hullott 2020. május 6-ánForrás: KÁRPÁTINFO.NET/ FEKETE-HEGYI MENTŐÁLLOMÁS

Azt írják, hogy az ilyenkor szokatlanul hideg északnyugati szél szerdán napközben is 11 méter/secundum erősségű volt. Hozzátették, hogy ezen a héten Kárpátalján is lényegesen hidegebb, esős, havas-esős időjárásra kell számítani.  A hegyvidéki területeken további havazások is előfordulhatnak.

Hargitában sem szokványos a májusi havazás

Bár hetek, hónapok óta Romániában is várják, hogy a hosszú aszályos időszakot követően újra csapadékhoz jussanak a szántóföldek, kaszálók, arra bizonyára kevesen számítottak, hogy május második hetében több helyen is havazni fog - írják a Maszol.ro portálon.

Tény, hogy szerdáról csütörtökre virradóra Hargita megye hegyvidéki területeinek több pontjáról is intenzív havazást jelentettek. A Parajdot Gyergyóalfaluval összekötő út legmagasabb pontjának hágóján, a Bucsin tetőn még hóekék beavatkozására is szükség volt az út megtisztítása érdekében.

Behavazott út a Bucsin tetőn.Forrás: Facebook

A Madarasi Hargitán is egybefüggő hóréteg alakult ki a webkamerák elmúlt 24 órában rögzített felvételei szerint. A romániai Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM)  előrejelzése szerint változékony időre kell számítani a térségben, ezért sárga riasztást adtak ki szerda déltől egészen csütörtök este 8 óráig Szatmár, Szilágy, Máramaros, Kolozs, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Hunyad, Brassó, Fehér és Szeben megyében is. Csütörtök estig esőre és vegyes csapadékra, azaz havas esőre, illetve megerősödő szélre kell számítani az ország nagy részén. Arra figyelmeztetnek, hogy a Romániában lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-25, helyenként akár a 30 litert is négyzetméterenként.